Pula: U knjižnici održan skup o Nellu Milottiju

Mirko Cetinski, Vesna Nežić-Ružić, Ivana Paula Gortan-Carlin, Giacomo Scotti, Nela Načinović i Danijela Lovrić (V. BEGIĆ)
Mirko Cetinski, Vesna Nežić-Ružić, Ivana Paula Gortan-Carlin, Giacomo Scotti, Nela Načinović i Danijela Lovrić (V. BEGIĆ)

Milottijevi dani 2013. nastavljeni su u ponedjeljak navečer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. O raznim aspektima Milottijeva djelovanja govorili su popularni istarski pjevači Mirko cetinski i Vesna Nežić-Ružić, književnik Giacomo Scotti, Danijela Lovrić koja je razmatrala njegov opus s muzikološkog aspekta te dr. Ivana Paula Gortan-Carlin, ujedno i moderatorica skupa.

Književnik Giacomo Scotti prisjetio se svog prijateljstva s velikim maestrom.

- Moj prvi susret s Pulom nekako je bio i moj prvi susret s maestrom Milottijem, a zbilo se to davno, negdje početkom pedesetih godina prošloga stoljeća. Ovdje nisam imao obitelj, nisam nikoga poznavao, tako da sam, budući sam došao iz Italije, pohodio talijanski Circolo, redovito sam tamo odlazio da bih stekao prijatelje i tako sam upoznao Milottija.

Uvidio sam da imamo puno zajedničkih afiniteta, ideologiju, ideale, te ljubav prema glazbi i umjetnosti. Tako je i počela naša suradnja, kazao je Scotti. Njihova suradnja je bila vrlo plodna, a vrlo je lijep bio njihov odnos tekstopisac - skladatelj

Vrlo emotivan i nadahnut bio je i Mirko Cetinski govoreći o Milottiju.

"Upoznao sam ga kada sam imao 15 godina i pohađao glazbenu školu, a on mi je predavao. Zapamtio me odmah, valjda jer sam bio nemiran", s nostalgijom se prisjetio Cetinski.

"Ubrzo je otkrio da imam afinitet prema zabavnoj glazbi, i pošto se u sastavu nastave nismo smjeli time baviti, koristili smo odmor da bismo se posvetili tom glazbenom segmentu. Ja sam još u danima glazbene škole sanjao MIK i da tamo nastupam, a u suradnji s Nellom Milottijem taj se san i ostvario. Jako puno sam naučio od njega, te silno sam mu zahvalan na svemu.

Vesna Nežić-Ružić prisjetila se kako je maestra Millotija upoznala u  glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.

"On i pokojna profesorica solo pjevanja, iznimna žena Marica Visković uvelike su mi odredili životni put bavljenja glazbom. Milotti je bio veliko razigrano dijete koje je živjelo za glazbu. Reći ću samo da je imao brojne pjesme na MIK-u, kako na starom, tako i na novom, kazala je Nežić-Ružić.

Danijela Lovrić govorila je pak o muzikološkom aspektu njegovih skladbi, ističući njihovu iznimnu vrijednost i raznolikost, ističući da je riječ o iznimno vrijednom opusu.

Ivana Paula Gortan-Carlin kazala je da su među zaslugama Nella Milottija i njegovi učenici, odnosno oni koji su odlučili nastaviti njegovim stopama.

Vesna Nežić Ružić i Mirko Cetinski izveli su nekoliko Milottijevih pjesama, a nastupio je i zbor Kulturno-umjetničkog društva "Lino Mariani" s dirigenticom Oriettom Šverko i uz glasovirsku pratnju Branka Okmace, te vokalna skupina iz OŠ Šijana "Lastavice" pod vodstvom profesorice glazbenog Irene Kuhar Giorgi i uz gitarsku pratnju Maura Giorgia.

Pozdravne je riječi u ime Gradske knjižnice i čitaonice, jednog od organizatora ovoga skupa, izrekla Nela Načinović. Ostali organizatori su Katedra Čakavskog Sabora za glazbu Novigrad, Grad Pula te njegovi mjesni odbori Stari grad, Šijana i Gregovica. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter