Pula: U Istri se 2015. na liječenje javilo 620 ovisnika o drogama

Ilustracija (V. SKLEDAR)
Ilustracija (V. SKLEDAR)

U Istri se 2015. na liječenje zbog zloporabe droga javilo čak 620 osoba, među kojima 546 zbog ovisnosti o opijatima, 43 osobe došle su zbog konzumacije marihuane, zbog konzumacije amfetamina i ostalih stimulansa javilo se 26 osoba, zbog konzumacije kokaina četiri osobe, a zbog zloporabe benzodiazepina jedna osoba, izvijestila je u ponedjeljak istarska policija.

Istarska policija već tradicionalno, u suradnji sa Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije te Vijećem za komunalnu prevenciju grada Pule i drugim partnerima obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Obilježavanjem tog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zloporabe droga i njezinu povezanost s kriminalom, uputiti na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zloporabe opojnih droga, navodi policija te dodaje kako je prošle godine registrirano 55 novih korisnika te da se zbog ovisnosti o opijatima javilo njih 28, zbog konzumacije marihuane 18, zbog konzumacije amfetamina sedam korisnika i zbog konzumacije kokaina jedan korisnik.

U usporedbi s proteklim godinama broj novoevidentiranih korisnika i osoba s kojima se radi u toj službi uglavnom je stabilan. Ipak, smanjuje se broj novoevidentiranih ovisnika o heroinu.

Na području Istarske županije 2015. godine dogodilo se 247 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te 119 kaznenih djela kojima se omogućava njihova uporaba. Najviše kaznenih djela bilo je na području Pule, Umaga i Poreča. U vezi s prekršajem iz Zakona o suzbijanju zloporabe droga i posjedovanjem droge za vlastitu uporabu, prošle godine evidentirano je 899 takvih događaja, a u zapljenama policija je najčešće oduzimala marihuanu (11.547 grama), speed (1.276 grama), hašiš (495 grama), kokain (286 grama) te 298.5 tableta ecstasya i 371 LSD-a.

"Osim represivnih mjera, policija provodi i različite preventivne aktivnosti kojima nastoji upozoriti na štetnost droga. Tijekom školske godine provodi se preventivni projekt 'Zdrav za 5', a prigodno se obilježavaju i datumi vezani za prevenciju zloporabe droga", podsjeća policija.

Na Trgu Portarati u Puli u ponedjeljak navečer održat će se i prigodna preventivna aktivnost kojom je nastoji upoznati građane, ponajprije mladež, s problemom ovisnosti o drogama te promicati zdravi stil života. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter