Pula u iščekivanju odluke o prestižnoj tituli


Na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu u Muzeju Mimara u 17.15 sati bit će obznanjeno koji će hrvatski grad biti Europska prijestolnica kulture 2020. U igri za tu prestižnu titulu su Pula, Rijeka, Osijek i Dubrovnik. Ove je gradove proteklih dana obišlo međunarodno stručno povjerenstvo, a danas poslijepodne će se saznati koji će grad ponijeti, uz jedan irski, ovu važnu titulu 2020. godine.

"Prekidač" i skate park

Podsjetimo, Pula je 8. veljače, dva dana prije roka, predala u Zagrebu gotovu natječajnu dokumentaciju za Europsku prijestolnicu kulture. Pula i Istra natječu se s temom "Demilitarizacija! - Od tvrđave do foruma", a prema najavi, to je prvi put u povijesti EPK-a da jedan grad kulturom promišlja tako važnu temu u suvremenoj Europi. Otvorenje skate parka u Rojcu i svjetlosna instalacija "Prekidač" izvedena uz pomoć stanara na Trgu kralja Tomislava, bile su posljednje akcije održane u sastavu kandidature Pule za Europsku prijestolnica kulture 2020. Pulski tim činili su Igor Stanišljević, Vlatka Kolarović, Jasmina Nina Kamber, Luka Šimić i Nikola Bojić.

- Natječaj za prijestolnicu kulture nije shvaćen tek kao sredstvo kojim će se dodatno poboljšati rad kulturnih institucija ili povećati broj kulturnih manifestacija. U ovom natječaju kultura postaje generator održive budućnosti, snaga koja pokreće i prožima sve sfere suvremenog života Pule i Istre – nova sinergija gospodarstva i kulture, obrazovanja i sporta, mladih i starijih, baštine i suvremenosti, ističe se na web stranicama projekta Pula + 2020.

Šest glavnih kriterija

U donošenju konačne odluke poštovat će se šest glavnih kriterija za odabir Europske prijestolnice kulture 2020.: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom. Posebni su ciljevi inicijative Europske prijestolnice kulture su jačanje opsega, raznolikosti i europske dimenzije u kulturnoj ponudi gradova, kao i putem transnacionalne suradnje; proširivanje pristupa i sudjelovanja u kulturi; jačanje kapaciteta u kulturnom sektoru i njegovih veza s drugim sektorima; podizanje međunarodnog profila gradova kroz kulturu.

Ove su godine europske prijestolnice kulture Wroclaw (Poljska) i Donostia-San Sebastian (Španjolska), iduće godine to će biti Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar), a Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) 2018. te Matera (Italija) i Plovdiv (Bugarska) 2019. godine. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter