Pula u Hrvatskoj najskuplja, u Istri najjeftinija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako Pula vec godinama drži neslavno prvo mjestu po skupoci namirnica u trgovinama i na tržnicama, cini se da ju u ljetnim mjesecima itekako premašuju jaka turisticka utocišta poput Rovinja, Poreca ili Umaga. To je pokazalo i kratko istraživanje kojim smo usporedili cijene 15 istih namirnica u šest istarskih gradova, a cijene smo potom usporedili s onima u Zagrebu. I prodavaci u Puli govore da su njihove cijene znatno niže nego u turistickim mekama Rovinju ili Porecu, uglavnom nezadovoljno odmahujuci rukom kada je u pitanju promet.

- Ide slabo, gotovo nikako. Deset gleda, a samo jedan kupi, prica nam prodavacica na pulskoj tržnici. Stranaca ima, ali i oni uglavnom samo škicaju, a tu i tamo kupe košaricu voca. Vecina prodavaca uvjerena je da nisu skupi i da su cijene na razini prošlogodišnjih. Neki su ljuti jer im promet oduzimaju štandovi u sklopu kampova, koji voce i povrce prodaju daleko skuplje nego na tržnici.

Tržnice su oduvijek bile omiljeno mjesto za kupnju, druženje, kavu s prijateljima, a sada ih sve više zamjenjuju klimatizirani trgovacki centri u kojima je povrce i voce kudikamo jeftinije i još k tome upakirano za serviranje. Nerijetko se može cuti da je jeftinije kupiti kilogram mesa nego nekoliko vocaka i par komada povrca. Tako ce za kupnju osnovnih namirnica za rucak, samo za povrce trebati izdvojiti 50-ak kuna, a cijene su dakako više želite li se zasladiti sezonskim vocem ili uz povrce pripremiti i koji komad mesa ili ribe.

Rajcice se u Puli mogu kupiti za osam do 10 kuna, a isto toliko košta i kilogram paprike. Najjeftiniji su krastavci koji se na nekim mjestima prodaju vec za tri kune, a prosjecno koštaju oko šest kuna. Salata kristalka košta izmedu osam i 12 kuna, a tikvice izmedu pet i šest kuna. Patlidžan stoji šest do 10 kuna, a za kilogram blitve treba platiti 10 kuna. Za krumpir kupci trebaju izdvojiti pet kuna, dok ce za kilogram luka platiti 10 kuna. Kilogram breskvi košta izmedu 10 i 12 kuna, a šljive se krecu od šest do osam kuna.

Kilogram lubenice košta oko 5,90 kuna dok limun nije nimalo jeftin te je za kilogram nužno izdvojiti i do 16 kuna, a trenutno najskuplje voce je grožde koje ovisno je li bijelo ili crno košta izmedu 25 i 35 kuna. (D. B. P., M. Me, A. D., T. K., V. H., R. S.)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter