Pula: U Gradskoj galeriji otvorena izložba Ede Murtića

Eros Čakić, Ranko Murtić i Boris Miletić  (N. LAZAREVIĆ)
Eros Čakić, Ranko Murtić i Boris Miletić (N. LAZAREVIĆ)

U pulskoj Gradskoj galeriji večeras je svečano otvorena izložba "Edo Murtić - grafike" koja će se moći razgledati do 31. srpnja.

 Eros Čakić, voditelj Zbirke umjetnina grada Pule, na otvorenju je podsjetio da je Edo Murtić jedan od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih slikara koji u vrlo značajnim zbirkama u svijetu ima izložena svoja djela. U galeriji su izložene grafike iz posljednje faze ovog umjetnika, tzv. Nove apstrakcije, kako ih je nazvao Pierre Restany, u kojoj se Murtić potpuno vratio apstrakciji.

- Murtić je bio sigurno jedan od promotora suvremene i moderne likovne misli u cijeloj Europi, pa i jedne slobodne misli po svojem antifašističkom opredjeljenju gdje je pokazao kako slikati slobodu, kazao je Čakić koji je surađivao s Murtićem, čak mu je Murtić bio i učitelj. "Ovdje je njegovo cjelokupno slikarsko i životno iskustvo sintetizirano i sublimirano", rekao je Čakić.

Okupljenima se obratio i sin Ede Murtića, Ranko Murtić, koji je Gradskoj galeriji poklonio jednu grafiku svog oca kazavši da je ovo jedan ikonički ciklus i da mu je drago da je ovako postavljen.

- Mislim da bi i ocu koji je volio Istru bilo drago da je danas prisutan ovdje, rekao je Murtić.

U ime Grada Pule prisutne je pozdravio gradonačelnik Boris Miletić koji je izrazio zadovoljstvo što je izložba otvorena povodom Dana grada Pule, dana oslobođenja u ovom antifašističkom gradu. Zahvalio se Ranku Murtiću objasnivši da se uvijek povodom Dana grada trude dovesti jednu ovakvu izložbu što će činiti i ubuduće.

 - Posebice kada se vidi što se u Europi danas dešava treba i s ovoga mjesta poslati  jaku poruku da mi s tog puta ne skrećemo, kazao je gradonačelnik.

Edo Murtić je tijekom svoje bogate umjetničke karijere ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u brojnim privatnim i javnim kolekcijama diljem svijeta. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora (HHO). Dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja. Živio je i stvarao u Zagrebu i Vrsaru.

Izložba je otvorena u sklopu obilježavanja Dana grada Pule i Otvorenih vrata u Kandlerovoj ulici pa su svoja vrata osim ove, otvorile i galerije Makina, Art Studio, Kandler5, Legović, Uliks i Poola. (Mladen RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter