Pula: U gradske škole uložena tri milijuna kuna

Pametne ploče postat će standard u osnovnim školama (D. ŠTIFANIĆ)
Pametne ploče postat će standard u osnovnim školama (D. ŠTIFANIĆ)

Iz godine u godinu pulske osnovne škole sve su opremljenije, što didaktički, što informatički. U školskoj godini 2012./2013. Grad Pula je za unaprjeđenje školskog sustava izdvojio oko tri milijuna kuna.

- Taj je iznos omogućio značajne investicije u podizanje školskog standarda. Tako je, primjerice, u Osnovnoj školi Stoja adaptiran sanitarni čvor za osobe s invaliditetom, adaptirana je knjižnica i učionice likovnog kabineta. U osnovnim školama Tone Peruško i Centar sanirani su podovi u učionicama, dok je primjerice u Osnovnoj školi Kaštanjer uspostavljena unutarnja hidrantska mreža te zaštitna ograda u dvorištu, izvijestili su nas iz gradskog odjela za društvene djelatnosti.

Do kraja godine zamijenit će se još vanjska stolarija u školama Vidikovac, Tone Peruško, Veruda i Školi za odgoj i obrazovanje, kažu nam iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Uz te investicije, poručuju iz odjela, Grad financira čitav niz programa unaprjeđenja standarda u školstvu, poput produženog boravka, prijevoza učenika, programa za darovite učenike kroz Hrvatsko matematičko društvo i Društvo informatičara Pule te ostale programe u školstvu.

- Ulaganje u informatičku opremu i informatizaciju školskog sustava od iznimnog je značaja, pa su tako u 2012. godini pulske osnovne škole Veruda i Vidikovac dospjele u društvo škola čiji su učenici i učitelji u novoj školskoj godini započeli s korištenjem razredne knjige u elektronskom obliku, odnosno e-dnevnika i u skoroj budućnosti priprema se isti model za sve ostale osnovne škole na području Pule, poručuju iz Odjela za društvene djelatnosti.

Štoviše, Osnovna škola Vidikovac je, podsjetimo, postala je informatički najopremljenija škola u Hrvatskoj. Početkom školske godine tamošnjim učiteljima je podijeljeno 46 iPadova, čime su klasične dnevnike zamijenili suvremenima. Ta škola ima čak devet pametnih ploča koje koriste svi razredi, od prvih do osmih razreda. No, ovaj svijetli primjer ne bi bio moguć bez velike donacije dvije obitelji.

Međutim, sudeći prema dosadašnjim namjerama Grada Pule, u dogledno bi vrijeme sve pulske osnovne škole mogle slijediti njihov primjer. Već sada svaka osnovna škola ima moderno opremljene informatičke učionice u kojima učenici pohađaju nastavu informatike sukladno godišnjem planu i programu. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter