Pula u globalnoj akciji: Arena sva u škurom

Arena nakon gašenja svjetla
Arena nakon gašenja svjetla

Punih sat vremena pulska Arena bila je u mraku. Ne, nije riječ o kvaru na elektroinstalacijama u kvartu - svjetla su ugašena u sklopu globalne akcije "Jedan sat za planet Zemlju", koju osmu godinu za redom organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Fund) kojom se želi ukazati na enormnu potrošnju Zemljinih resursa.

Osvjetljenje rimskog amfiteatra ugasilo se u 20.30 sati, a u potpunom mraku ostala je do 21.30. Ispred Arene okupilo se dosta televizijskih ekipa, koje su čekale trenutak gašenja svjetla, te fotografa koji su dugom ekspozicijom željeli zabilježiti rijedak motiv zaškurene Arene, ali im je kadar bio sužen zbog brojnih automobila parkiranih uz trotoar.

Sa željom da ukažu na problem zagađenja i energetske rastrošnosti u akciju se gašenjem svjetla u svojim kućanstvima priključuju (bolje reći isključuju) i građani. No, u Puli su, barem u kvartu oko Karoline, mnogi prozori na stambenim zgradama bili osvijetljeni kao i svake druge večeri.

Od gradova u Istarskoj županiji akciji su se pridružili Rovinj i Labin, a rasvjeta je, kako je najavio hrvatski ogranak WWF-a, isključena i na Velikom Brijunu s obzirom da su se obilježavanju "Sata za planetu" odazvali i nacionalni parkovi.

U Hrvatskoj se, prema posljednjim podacima, zaškurilo u čak 55 gradova, između ostalog i na dubrovačkim zidinama, na splitskoj rivi i Dioklecijanovoj palači, u Rijeci, Opatiji…

Ova je akcija pokrenuta 2007. gašenjem javne rasvjete u Sydneyu, čiji su stanovnici poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Dvije godine kasnije, kada se tome pridružila i Hrvatska, "Sat za planet Zemlju" upisan je u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća svjetska volonterska akcija.

Lani je javna rasvjeta isključena u više od pet tisuća gradova u 157 država, od čega 48 gradova u našoj zemlji. (Z. STRAHINJA; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter