Pula u europskoj grupaciji Sjeverni Jadran

Olakšat će se zastupanje pred institucijama EU-a (M. ANGELINI)
Olakšat će se zastupanje pred institucijama EU-a (M. ANGELINI)

Gradsko vijeće Pule danas će odlučiti hoće li Pula pristupiti "Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju Sjeverni Jadran" (EGTS Sjeverni Jadran), grupu gradova i općina Italije, Slovenije i Hrvatske. Radi se o instrumentu osmišljenom u cilju prevladavanja poteškoća u provedbi i upravljanju projektima prekogranične suradnje, da bi se zbog različite zakonske regulative i procedura olakšala provedba zajedničkih aktivnosti i projekata koji nisu isključivo ekonomske prirode.

Opći cilj grupacije je promocija i poticanje teritorijalne suradnje na svim područjima regionalnog razvoja te razvijanje ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa među državama, institucijama i građanima.

Posebna suradnja planira se u djelatnosti prometa, infrastrukture i logistike, održivim energetskim izvorima, zaštiti okoliša, predškolskog odgoja, osnovnom i visokom obrazovanju, znanosti, istraživanja, inovacijama i tehnologiji te proizvodnim djelatnostima i poljoprivredi. Grupacija jača gospodarske, socijalne i teritorijalne integracije u prekograničnoj regiji triju država, kaže se u obrazloženju inicijative.

EGTS Sjeverni Jadran činit će općine Trst, Muggia, Kopar, Doberdob, Devin, Monfalcone, Monrupino, Dolina, Zgonik, Ankaran, Divača, Kozina, Izola, Piran, Sežana, Brtonigla i Grožnjan; gradovi Buje, Buzet, Novigrad, Pula, Poreč, Rovinj i Umag te sveučilišta iz Trsta, Kopra i Pule.

Grupacija ima zadatak promicati i olakšavati teritorijalnu suradnju koja je proširena i na sve aktivnosti vezane za razvoj prekograničnog područja, kao i međudržavnog i međuregionalnog područja te jačati gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju. Cilj EGTS-a je suradnja između institucija da bi se jačale ekonomske, socijalne i kulturne veze te doprinijelo razvoju svojih teritorija. Osobiti je cilj EGTS-a promicanje racionalizacije mreže usluga, prometnih sustava i intermodalnih veza i komunikacija te promocija energetske učinkovitosti, s naglaskom na obnovljive izvore, odnosno očuvanje okoliša i biološke raznolikosti.

Pritom je cilj i razvoj u segmentu odgoja, školovanja i visokog obrazovanja te znanosti, istraživanja, inovacija i tehnologija, ali i proizvodnih djelatnosti i poljoprivrede. Suradnja će se ostvariti i na području kulture i turizma te rada i profesionalnog usavršavanja, odnosno socijalno-zdravstvenog područja, kao i zaštite manjina i nacionalnih zajednica.

Grupacija će razvijati planove za zajedničke intervencije i u drugim sektorima koji imaju za cilj ojačati gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju, te će zastupati interese EGTS-a u nacionalnim i institucijama Europske unije. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter