Pula: U Domu zdravlja obilježen Svjetski dan vida

Predavanje u povodu Svjetskog dana vida održano je u Domu zdravlja
Predavanje u povodu Svjetskog dana vida održano je u Domu zdravlja

U povodu Svjetskog dana vida Udruga slabovidnih osoba Istarske županije i Udruga slijepih organizirali su danas u prostorima pulskog Doma zdravlja prigodan program. Cilj ovoga dana, koji se obilježava drugog četvrtka u listopadu, kako je naveo Andrea Turcovich, predsjednik Udruge slabovidnih, jest upozoriti javnost na ljude s oštećenjima vida i na probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Također je odaslao apel roditeljima da djecu od najranije dobi vode na kontrole te nauče kako čuvati vid.

- Ove smo godine, uz financijsku pomoć Grada Pule i Istarske županije te mjesnih samouprava, prvi puta obilježili ovaj dan, a nadam se da ćemo ga obilježiti i idućih godina, uz još brojnije aktivnosti, naveo je Turcovich te dodao da će u sklopu obilježavanja predavanje održati oftalmologinja Irena Vladušić te će prezentirati pomagala za slabovidne, a kao gosti na obilježavanje Dana vida stigli su i predstavnici optičkog studija Monokl iz Zagreba.

Kao glavne probleme s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe istaknuo je barijere, a posebno one u prometu. To je, primjerice, nepostojanje zvučne signalizacije na prometnicama, ali i u javnom prijevozu pa slabovidni i slijepi ne mogu samostalno koristiti javni prijevoz jer ne znaju što piše na autobusima.

Kako je dodao Zlatko Kuftić iz Udruge slijepih Istre, prije rekonstrukcije Zagrebačke ulice u Puli je bilo nekoliko semafora koji su imali zvučnu signalizaciju, ali je ona bila jako tiha i gotovo nefunkcionalna. Sada, nakon rekonstrukcije te prometnice, semafori sa zvučnom signalizacijom u potpunosti su eliminirani iz grada.

- Nekoliko smo puta na to upozorili Grad, ali rečeno nam je da za to nemaju novca, naveo je Kuftić sa žaljenjem. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter