Pula: U Domu branitelja "Pazi što jedeš"


Jabuke, koje doista i mirišu na jabuke, raznorazne vrste tikvi, ekološki sokovi i prerađevine od voća, razne vrste sjemenja samo su dio ponude koja se može razgledati, degustirati i kupiti na manifestaciji "Pazi što jedeš" koja se danas i sutra, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre i Udruge Istarski eko-proizvod održava u Domu hrvatskih branitelja.

Manifestacija se sastoji od stručnih predavanja, brojnih radionica, projekcija dokumentarnih filmova i sajamskog dijela na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od proizvođača. Jedan od njih Stjepan Hlevnjak iz istoimenog OPG-a iz Ivanić Grada na sajmu je nudio tako bučino ulje, brašno i krupicu te sjemenke, ali i steviju koja se može koristiti kao prirodni zaslađivač.

Iz Nove Gradiške stigla je članica udruge "Živa zemlja" Mirjana Latinović koja je na svom štandu izložila stare sorte sjemena povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja. Tako nam je pokazala sjeme raznih grahorica, stare sorte rajčica volovsko srce ali i pomalo egzotičnih biljaka poput divljeg krastavca, goji bobica, pitaje (kaktus-voća), breskvolike rajčice, novozelandskog špinata koji raste kao biljka puzavica, ali i tikvu "luffa" koja se zove i "biljna spužva".

- Riječ je o biljci koja ima velike plodove tikve, a kada se oljušti i iz nje izvade sjemenke ostaje dio nalik na spužvu koji se koristiti za kupanje i jako je dugotrajan, pojasnila nam je Latinović.

Nekoliko štandova nudilo je i domaće, ekološki uzgojene, jabuke i proizvode od ovoga voća. Tako je OPG Mihaljević nudio eko-jabuke, sok od jabuka, razne džemove i pekmeze kojima je jabuka osnova (s kupinama, bobicama bazge, tikvom) te čips od jabuka. Oni, doznajemo, pod jabukama imaju tri i pola hektara, a svakoga drugog utorka svoje proizvode nude na eko-tržnici u Šijani.

Među najšarenijim štandovima svakako je bio onaj OPG-a Ljiljane Diktić iz Čazme koja inače uzgaja eko-voće i povrće, a u Pulu je stigla s raznim tikvama - hokaido, buternut, argenta, muškatnom tikvom. Nama je za oko zapela žuta tikva koju još nismo imali prilike vidjeti.

- Riječ je o takozvanoj "špageti -tikvi" kojoj se meso odvaja poput špageta i koja se doista kuha poput tjestenine te se može tako i jesti, veli nam Diktić te dodaje da je njihov OPG ove godine dobio nagradu za najveću buču na Bučijadi u Ivanić Gradu, a koja je imala čak 50 kilograma. (B. PETROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter