Pula: U barokomori bez pripravnosti za ronioce

Razlozi za barokomoru su ronilačka bolest, trovanja, plinske gangrene, iznenadne gluhoće i sljepoće
Razlozi za barokomoru su ronilačka bolest, trovanja, plinske gangrene, iznenadne gluhoće i sljepoće

Kroničnim bolesnicima u Hrvatskoj čitava dva mjeseca nije bila dostupna oksigenoterapija preko zdravstvenog osiguranja jer je još istekom prošle godine prestao važiti ugovor HZZO-a s privatnim barokomorama u zemlji. Novi javni natječaj raspisali su u drugoj polovici siječnja i tek je jučer ministar potpisao odluku po kojoj su za obavljanje hiperbarične oksigenoterapije prihvaćene ponude pulske Poliklinike Oxy koja ima podružnice u Zagrebu, Crikvenici i Dubrovniku, Poliklinike Marija u Zagrebu i Poliklinike Turjak u Đakovu.

HZZO plaća 332 kune po postupku, a lani su evidentirali oko 16.000 terapijskih postupaka liječenja oksigenoterapijom na teret Zavoda. Ne bilježe, naime, broj pacijenata, nego broj terapijskih postupaka.

Na pitanje zašto su toliko čekali i ostavili kronične bolesnike dva-tri mjeseca bez terapije, iz HZZO-a odgovaraju da je hiperbarična oksigenoterapija postupak koji ne spada u liječenje akutnih stanja. Kao da ronilačka bolest, trovanja, plinske gangrene, iznenadne gluhoće i sljepoće, a sve su to dijagnoze za koje terapiju u barokomori odobrava HZZO, ne spadaju u prvi red hitnoća!?

Iz Zavoda dalje navode da se natječaj za sklapanje novih ugovora odvijao po propisanoj proceduri i da ne mogu ugovore s poliklinikama potpisati prije provedenog natječaja. Kao da se natječaj ne može raspisati na vrijeme, prije isteka ugovora, i bez prekida prijeći iz jednog u drugi ugovor!?

- Pulska je barokomora, kao i naše podružnice u Crikvenici i Dubrovniku, opterećena i liječenjem većeg broja nastradalih ronilaca, što zahtijeva neprekidnu pripravnost naših djelatnika. I izvan radnog vremena i vikendima, praznicima. Službene pripravnosti nema, iako svake godine upozoravamo nadležna ministarstva da se to konačno riješi, ali do sada su svi odgovori bili negativni, od ministarstava do lokalnih turističkih zajednica. Samo zahvaljujući savjesti i stručnoj etici do sada nijedan nastradali ronilac nije odbijen i svi su pravovremeno dobili hitnu medicinsku pomoć.

Ovakvo stanje s pripravnošću za ronioce traje od osnivanja Poliklinike, dakle punih 18 godina. Nažalost, moramo obavijestiti javnost i ronilačku zajednicu, i domaću i stranu, da se ove godine može dogoditi da unesrećenom roniocu specifična hitna medicinska pomoć neće biti pružena jer nema organizirane pripravnosti, upozorava v.d. ravnatelja pulske Poliklinike OXY mr. sc. Dejan Andrić. (D. PALIBRK, snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter