Pula: Tržnica prazna, grad uspavan i prljav


Mada okupana suncem današnja je tržnica, na blagdan sv. Stjepana, bila gotovo prazna. Tek desetak štandova na zelenoj tržnici i nekoliko na ribarnici nudili su Puljanima nešto "zelenjave" i ribe. Kako nam je navela jedna od prodavačica koja je došla raditi na blagdan, ni prodaja nije išla najbolje, a oni koji su ipak stigli doći do tržnice došli su kupiti, kako veli, "nešto zeleno nakon dva dana prejedanja".

Najviše se kupovala salata po cijeni od deset i 12 kuna, špinat je bio 14, a bilo je i prokulica po cijeni od deset kuna za kilogram. Još povoljniji bili su kelj po šest te kupus već od četiri kune za kilogram.

Oni koji su poželjeli jesti ribu mogli su birati između sitnijih barbuna po 30, raže po 50, kadela po 70 dok su lignje bile više od sto kuna. U ponudi je bila i standardna riba iz uzgoja - brancini i orade.

Baš kao i na zelenoj tržnici i u cijelom je gradu jučer bila prilično uspavana atmosfera. Neki su trgovci, unatoč blagdanu, radili (na svu sreću ipak skraćeno), neki nisu, a ista je situacija bila i s ugostiteljskim objektima u centru grada. Stoga su se Puljani gurali na tek nekoliko terasa, kako bi ispili jutarnju kavu na ugodnom suncu. Iako je bura ugodno rashladila atmosferu, te su jutarnje temperature jedva dirnule 10-ak stupnjeva, sunčeva je toplina ipak učinila svoje.

Međutim, u tom ugodnom i prilično mirnom jutru nismo mogli a da ne primijetimo da su i pometači uzeli produljeni odmor jer je centar grada jučer bio poprilično prljav. Po ulicama su se nalazili ostaci noćnih fešti vidljivih na gotovo svakom koraku što nije baš bila slika koju bi rado gledali dok u miru ispijamo prvu jutarnju kavu. (B. P. )


Podijeli: Facebook Twiter