Pula: Trkom protiv nasilja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Policijska uprava istarska i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule druge godine za redom obilježavaju Dan ružičastih majica organizacijom revijalne utrke pod nazivom Trkom protiv nasilja. Utrka se održava sutra, s početkom u 12 sati, na području centra, a u njoj će sudjelovati policijski službenici i učenici petih razreda osnovnih škola s pulskog područja.

Poruke protiv nasilja

Sudionici utrke nosit će ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva, na majicama će imati vlastite poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici pulskih škola izradili su u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja. Osim poruka koje će učenici nositi na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko poruka protiv nasilja, koje će biti dio scenografije na Trgu Portarata, gdje će se izvesti i prigodan glazbeni program. Program počinje u 11.45 sati na Trgu Portarata, izvedbama učenika OŠ Kaštanjer i djece iz Studija glazbene kreativnosti Čarobna frula, nakon čega će krenuti utrka na kojoj će sudjelovati i pulski gradonačelnik Boris Miletić te načelnik PU istarske Dragutin Cestar.

Utrka se održava na trasi Trg Portarata – Giardini – Istarska ulica – Amfiteatarska ulica – Carrarina ulica – Giardini – Trg Portarata, u dužini od 1.2 kilometra. Budući da će za vrijeme održavanja utrke, te neposredno prije i nakon utrke, odnosno u vremenu od 11.30 do 12.45 sati, u navedenim ulicama biti zatvoren promet, vozači se pozivaju na razumijevanje i korištenje alternativnih prometnih pravaca.

U Hrvatskoj se, četvrtu godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

U 2016. godini, na području PU istarske, po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 58 događaja s elementima nasilja, od čega su u 23 slučaja utvrđeni elementi kaznenih djela (osam kaznenih djela tjelesne ozljede, dva kaznena djela prijetnje, jedno kazneno djelo prisile, jedno kazneno djelo iznude i 11 ostalih kaznenih djela).

Potrebno je reagirati

U 17 slučajeva su utvrđeni elementi prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok u 18 slučajeva nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež. Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, treba obavijestiti policiju na broj 192. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter