Pula: Trg kralja Tomislava čeka javni natječaj

Kraljevsko ime, zapušten izgled (arhiva)
Kraljevsko ime, zapušten izgled (arhiva)

Grad Pula i Društvo arhitekata Istre uskoro će raspisati javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga kralja Tomislava, najveće neuređene površine na Verudi. Natječaj će biti raspisan po istom principu po kojem je rađen onaj za uređenje rive, a uvažit će se i mišljenja i prijedlozi raznih institucija, udruga, poslovnih subjekata, građana i struke.

Dobrobiti takvog pristupa pokazale su se već na natječaju za rivu, gdje su mnogi segmenti pristiglih radova naknadno ubačeni kao smjernice za izradu urbanističkog plana rive.

U rješenju za uređenje trga na Verudi neće se tražiti samo rješavanje trenutno prašnjave površine i dijela kojom se iz Široline ulice dolazi do njega, već i otvorene zelene tržnice na Verudi te pješačkog koridora preko Tomasinijeve. Uređenje će gotovo sigurno pratiti i izgradnja oborinske kanalizacije te javne rasvjete. Površina koju treba urediti ima oko deset tisuća četvornih metara.

- Završena je izrada natječajne dokumentacije u suradnji s Društvom arhitekata Istre i upućena u Zagreb nadležnom ministarstvu na odobrenje, kao i svaki put kada su u pitanju dokumentacije za takve arhitektonsko-urbanističke natječaje. Vjerujem da će pozitivan odgovor uskoro stići te ćemo do konca godine biti u mogućnosti raspisati natječaj, rekao nam je resorni pročelnik Damir Prhat.

Namjera je da trg zaživi kao sekundarni centar Pule nakon što se komunalno opremi, realiziraju zelene površine, dječje igralište, montira urbana oprema i ostali javni sadržaji te uredi promet i parkirna mjesta.

S obzirom na komunalnu neopremljenost, redoslijed zahvata na ovom području bit će od presudne važnosti. Uredit će se prometnice, odvodnja, takozvani parter, javna rasvjeta, urbana oprema i krajobraz te parkiralište i zelena tržnica. Projektirat će se i nova zgrada tržnice, koja će odgovoriti na sve potrebe poslovnog subjekta. To bi se realiziralo nadogradnjom etaže na trgovački prostor "plavog marketa" Puljanke, odnosno Istre. Natječajnom dokumentacijom predviđena je i gradnja društvenog doma s čitaonicom i prostorima za održavanje raznih radionica, sastanaka i druženja građana, a nalazio bi se na sjeveroistočnom dijelu trga, uz Širolinu.

Samo uređenje trga podijelit će se u tri faze. Prva bi počela rješavanjem prometa i odvodnje oborinskih voda, u drugoj bi se izgradila nova zgrada tržnice, a u trećoj zgrada društvenog doma. (piše G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter