Pula: Trećina stanara ostala prikopčana na toplanu

Toplana će se definitivno ugasiti 1. travnja ove godine (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Toplana će se definitivno ugasiti 1. travnja ove godine (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što su se od početka sezone grijanja stanari Splitske 2, 4, 6, 8, 10 i 12 te Starih statuta 3 i 5, dakle njih stotinjak, suočili s velikim problemom nedostatka energenta za rad toplane koja im, jedinima u Puli, osigurava grijanje i toplu vodu, problem je, barem zasad riješen.

Kako saznajemo od Drage Glumca, direktora Castruma, upravitelja zgrada, stanari su postigli dogovor i za sada ga se pridržavaju, sve do 1. travnja kada bi se toplana trebala definitivno ugasiti, a stanari iznaći alternativne načine grijanja vode i stanova.

- Toplana za sada radi normalno, što znači da stanari imaju toplu vodu i grijanje. U međuvremenu oformili su tijelo koordinacije, na čijem je čelu Biserka Jovanović, ujedno i nova predsjednica Savjeta toplane, a oni nadgledaju provođenje dogovora, naplatu računa i nabavku nafte. Na čelu Savjeta toplane  izmjenjuju se predstavnici zgrada po principu svaki ulaz po godinu dana.

Tako su se i sada izmijenili. Od 1. siječnja donijeli su i novu odluku o višoj cijeni nafte. Zadnja promjena bila je prije dvije godine kada je cijena nafte bila 3,65 kuna, a danas ona košta oko 6 kuna, što je povećanje za više od 50 posto, veli Glumac i dodaje da su se suvlasnici dugo opirali većem korigiranju cijena što je samo generiralo gubitke.

Dodaje da osim toga trenutno 45 od 111 korisnika plaća punu cijenu, dok su se ostali, a to je dvije trećine prijašnjih korisnika, odlučili isključiti iz toplane i plaćaju 200-tinjak kuna samo za hladni pogon.

- Tako će to funkcionirati do 1. travnja po odluci koju su prihvatili svi stanari, a u međuvremenu si moraju naći alternativni način grijanja, što su neki već i učinili, istaknuo je Glumac i dodao da čekaju i određene sudske presude o prodaji stanova s kojim bi sredstvima namirili bar dio dugova. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter