Pula: Treća zgrada POS-a unatoč slabom interesu

Zgrada POS-a u Šijani (M. ANGELINI)
Zgrada POS-a u Šijani (M. ANGELINI)

Vijest da će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u Puli iznova graditi POS-ove zgrade, odnosno da se već radi na projektu, izaziva čuđenje s obzirom na to da su uoči posljednjih božićnih i novogodišnjih blagdana useljene dvije POS-ove zgrade u Šijani. Nakon godinu i pol dana izgradnje na zemljištu iza Stande svoj je dom pronašlo 65 domaćinstava, i to vrlo povoljnoj cijeni od 872,69 eura po kvadratu. S obzirom na to da je cijena pulskih POS-stanova dogovorena u visini od 895 eura po četvornom metru, ispada da su novi stanari dobili stanove po cijeni nižoj od 22 eura po kvadratu.

- Nova zgrada s POS-ovim stanovima gradila bi se na istoj lokaciji u Šijani gdje su nedavno izgrađene dvije takve zgrade. Međutim, bez obzira na izjave ministrice, još uvijek nije pokrenut postupak jer se pokazalo da nema dovoljno interesa građana, pojašnjava Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule, istaknuvši da je takvo razmišljanje bilo prije početka gospodarske krize koja je umnogome otežala podjelu POS-ovih stanova.

Naime, kada je pokrenut projekt izgradnje POS-ovih stanova u Šijani, interes je bio izuzetno velik. No, stigla je kriza i već u prvom valu mnogi su s liste izgubili kreditnu sposobnost kod banaka koje im nisu više željele dati kredite. Kako su se zgrade tek trebale početi graditi, već je tada bilo jasno da će "podjela" stanova proći otežano. Drugi val donio je dodatni broj "izostanaka" s liste, na kraju je stanova i ostalo.

Doduše, za vjerovati je da Pula neće propustiti prigodu da resorno ministarstvo izgradi još stanova za Puljane po pristupačnijoj cijeni od one na tržištu. Jer, vremena se mijenjaju, iako je to u Hrvatskoj teško prihvatiti u trenutnoj situaciji beznađa. U najmanju ruku, Grad Pula treba provjeriti još jednom kakav je interes građana, pogotovo mlađe populacije koja bi time riješila stambeno pitanje jer prioritet kod kupnje POS stanova imaju mladi i visokoobrazovani. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter