Pula: Toplana bi mogla raditi do travnja

O dogovoru stanara ovisi hoće li toplana u Splitskoj raditi do proljeća (D. ŠTIFANIĆ)
O dogovoru stanara ovisi hoće li toplana u Splitskoj raditi do proljeća (D. ŠTIFANIĆ)

Na inicijativu pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i Castruma kao upravitelja toplane zgrada na adresi Splitska ulica od 2 do 14 i Ulica starih statuta 3, sinoć je održan još jedan krug pregovora.

Kao što smo već pisali, u anketi provedenoj među 111 stanara, suvlasnika toplane, njih 60 posto se izjasnilo za njeno zatvaranje. S druge strane, dio Savjeta toplane, koji predstavlja 32 suvlasnika koji su se otvorenim pismom obratili gradonačelniku Pule, direktoru Castruma i predsjedniku njegova Nadzornog odbora, želi nastavak njenog rada i zaštitu svojih pravnih interesa kao suvlasnika.

Uz kompletan saziv Savjeta toplane sinoć su sastanku prisustvovali i Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada Pule, direktor Castruma Drago Glumac, predsjednik NO-a te tvrtke Armin Grabar i direktor Plinare Dean Kocijančić.

Glumac nam je ponovio jednoglasne zaključke sa sastanka - da su troškovi grijanja izuzetno visoki te da bi nakon najavljenog poskupljenja od 38 posto za stan od 70 četvornih metara grijanje i topla voda koštali oko tisuću kuna, što bi se plaćalo tijekom cijele godine. Svemu tome je razlog, kaže direktor Castruma, što je zadnjih nekoliko godina cijena goriva narasla za više od 100 posto, a ona čini gotovo 80 ukupnog troška toplane. Zbog toga je Savjet toplane donio zaključak da se održe sastanci sa svim suvlasnicima, koji pravno gledano i jedini mogu donijeti odluke o njenom statusu.

- Zaključeno je da se suvlasnicima predloži da toplana nastavi s radom do 1. travnja iduće godine tako što bi se izmjenom međuvlasničkog ugovora svima onima koji se žele isključiti iz sustava toplane to i omogućilo, i to odmah, uz obvezu plaćanja paušala od 140 kuna mjesečno. Onima koji se žele nastaviti grijati putem toplane to bi se omogućilo do tog datuma, kada bi ona zbog nerentabilnosti prestala s radom, rekao je Glumac.

Ovaj zaključak podržali su i predstavnici Grada Pule, Castruma i Plinare kao moguće rješenje za izlazak iz nastalih teškoća. Također, zaključeno je da se u istom sastavu održi u utorak novi sastanak, do kada bi Savjet toplane trebao od ostalih suvlasnika zatražiti suglasnost za donesene zaključke.

Direktor Plinare Kocijančić ustvrdio je da sadašnja kotlovnica nakon pregleda ovlaštenih osoba ne udovoljava uvjetima za preinstalaciju na plin, stoga je iskazao spremnost da u sljedećih nekoliko mjeseci Plinara dovede plinske instalacije s prirodnim plinom pred svaku zgradu koja se sada koristi toplanom te bi uz manje investicije svaki stan na taj način mogao osigurati grijanje. (piše C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter