Pula: Tijekom radova na Karolini pronaden anticki plocnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom gradnje posljednje dionice sustava odvodnje u Puli, koja se provodi uz arheološki nadzor, arheolozi Arheološkog muzeja Istre pronašli su anticki plocnik iza izvora Nimfej.

Pronaden je tijekom pripremnih radova za prikljucni kanal na Karolini koji vodi prema glavnom kolektoru. Arheolozi su plocnik ocistili površino od pet cetvornih metara.

Maksimalna duljina plocnika je 4,4 metra, najviše je širok 1,6 metara, a istraživanja su pokazala da se debljina ploca od kojih je izgraden krece od 12 do 17 centimetara. Plocnik se nalazi na dubini od 1,6 metara i pretpostavlja se da nije dio poznate stare anticke ceste koja je prolazila tik ispod Arene, vec dio cestovnog sustava antickog doba Pule.

- Naši su arheolozi pronašli anticki plocnik, ocistili ga, istražili, dokumentirali i potom izolirali da ne bi smetao daljnjim gradevinskim radovima. Sve je odradeno uistinu brzo uslijed dobrog planiranja i vec je nalaz konzerviran geotekstilom i zatvoreno nalazište.

Opcenito djelujemo tako da što prije izoliramo nalaze da bismo što manje utjecali na radove koji se izvode na tom podrucju, rekao nam je Darko Komšo, ravnatelja Arheološkog muzeja.

Pojašnjava da je pronadeni plocnik dosta niže u odnosu na znanu staru cestu te je vjerojatno dio cestovnog sustava iz antickog doba, koji se nadovezuje na tu glavnu cestu podno Arene.

Nakon izoliranja nalaza radovi su nastavljeni.


Podijeli: Facebook Twiter