Pula: Temperatura mora 27 ili 24 stupnja?

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Temperature zraka koje su prešle 30 stupnjeva Celzijusa itekako su ugrijale Pulu. Nakon dugog kišnog perioda već su dosegnule i opasne vrijednosti te treba izbjegavati duži boravak na suncu, što se prema preporuci Ministarstva zdravlja posebno odnosi na starije, bolesne osobe, ali i na malu djecu.

Štoviše, vrhunac toplinskog vala tek dolazi, očekuju se temperature od 33 do 37 stupnjeva, a usporedo s njima dodatno će rasti i temperatura mora gdje se najčešće traži osvježenje.

Zvuči nevjerojatno s obzirom da se radi o Sjevernom Jadranu, ali jutros u osam sati u moru kod Pule izmjereno je prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda čak 27 stupnjeva. S obzirom da se radi o neobično visokoj temperaturi za sredinu lipnja kontaktirali smo DHMZ gdje su nam potvrdili da je zaista u pulskoj luci izmjereno 27 stupnjeva, a ista temperatura mora je zabilježena i na Krku. Temperatura se mjeri na 30 centimetara, s time da dubina mora treba biti četiri metra i na udaljenosti šest metara od kopna, pojasnili su nam u Zavodu.

No na web stranicama IstraMeta podaci o toplini mora znatno se razlikuju pa je tako danas objavljeno da temperatura mora u Puli iznosi oko 24 stupnja. Kako to da se podaci IstraMeta o temperaturi mora toliko razlikuju od podataka državnog Zavoda pitali smo Alena Šterpina iz IstraMeta.

- Mi smo podatke preuzeli od talijanske Agencije za oceanografiju. Naime, države šalju svoje podatke u svjetsku bazu podataka i onda to agencije obrađuju. Inače, razlika u temperaturi može se pojasniti i s obzirom na to da li se mjeri na šest metara dubine ili u plićaku, da li je obala razvedena, radi li se o poluotoku, da li ima struja i vjetra, da li je obala ravna… Ima tu jako puno čimbenika, pojašnjava Šterpin.

Od dežurnih prognostičara Državnog hidrometeorološkog zavoda doznaje se da će temperature mora rasti dodatno prema kraju tjedna, te će se, uz pojedine iznimke poput današnje u Puli, uglavnom kretati između 23 i 24 stupnja. (T. GRBIĆ, G. ROJNIĆ)

Pojašnjenje na stranicama IstraMeta
Najtoplije je na otvorenom moru, posebice sjeverozapadno od Istre gdje se na površini temperatura mora kreće oko 27 stupnja. Duž obale Istre temperatura je većinom od 23 do 25 stupnja Celzijusa, što je za oko dva stupnja toplije od prosjeka. Valja napomenuti da je to temperatura mora na samoj površini, dok je u dubinama temperatura ipak nešto niža. Upravo se na nižoj temperaturi u dubinama i visokoj na površini može zaključiti da su ljetne vrućine tek započele.

 


Podijeli: Facebook Twiter