Pula: Talijanski tjedan u Školi za turizam

Učenici kuharstva uče spremati talijanske gastronomske specijalitete (A. KANCELAR)
Učenici kuharstva uče spremati talijanske gastronomske specijalitete (A. KANCELAR)

U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula u tijeku je "Talijanski tjedan i degustacije specijaliteta talijanske kuhinje" na kojem učenici i profesori zahvaljujući gostovanju kuhara iz jedne talijanske škole uče spremati gastronomske specijalitete naših susjeda.

Na razmjeni u pulskom praktikumu kuharstva sudjeluju i dva učenika iz Italije koji su bok uz bok s istarskim učenicima spremali lazanje i druge delicije.

Kako je pojasnila ravnateljica ove škole Ljiljana Radoš na konferenciji za novinare ukupno će se održati šest tematskih tjedana europskih kuhinja tijekom kojih će učenici i nastavnici dobiti priliku učiti iz prve ruke od kuharskih majstora.

Osim pulske škole koja je nositeljica projekta sudjeluju još tri škole ugostiteljsko-turističkog smjera iz Karlovca, Zaboka i Raba gdje će se održati posljednji tjedan švicarske kuhinje.

- Djeca najbolje uče kada nešto vide u praksi, a cilj nam je proširiti i poboljšati njihovu edukaciju kako bi im omogućili da što spremniji dođu na tržište rada koje će uskoro postati europsko.

Projekt je namijenjen usavršavanju profesora i učenika kojima će se prezentirati osnove kulture jela i pića pojedine zemlje kao i osnovne povijesne i geografske činjenice, kazala je Radoš čija škola ima dugu tradiciju sudjelovanja u raznim projektima razmjene jer, kako objašnjava, manjkavosti nastavnog plana pokušavaju popraviti upravo kroz ovakve projekte.

Tijekom razmjene, pet profesora i dva učenika iz svake škole dobit će priliku educirati se na prestižnim kuharskim školama u šest europskih država; Švicarskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Norveškoj, Italiji i Sloveniji.

Projekt vrijedan 218.000 eura financira Europska unija u okviru programa IPA IV razvoj ljudskih resursa, a završava u rujnu ove godine. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter