Pula: Svi će plaćati penale za lijene šporkulje

Puljani izdvajaju 20 posto, cilj je 50, ali mnogi ne selektiraju uopće (M. MIJOŠEK)
Puljani izdvajaju 20 posto, cilj je 50, ali mnogi ne selektiraju uopće (M. MIJOŠEK)

Na posljednjem susretu gradonačelnika i poduzetnika, koji se održavao u pulskom hotelu Park Plaza Histria, tematski okrugli stol o zbrinjavanju otpada i lokalnog razvoja obradio je upravo iskustva Pule po pitanju odlaganja otpada o čemu je govorio gradonačelnik Boris Miletić. Kako je istaknuo, Pula je prije osam godina ozbiljno krenula s procesom selektivnog prikupljanja otpada kao temeljnog oblika zaštite okoliša.

Puljani odvajaju 20 posto

- Prioritet je bio smanjiti komunalni otpad i zahvaljujući sustavnom radu i cjelokupnom planom gospodarenja otpadom, danas stopa odvajanja otpada u Puli iznosi više od 20 posto, što je daleko najviša  i zahvalio se prvenstveno sugrađanima koji su još jednom dokazali visoku razinu ekološke osviještenosti.

U daljnjoj diskusiji navedeno je također da je Pula započela s projektom selektivnog prikupljanja otpada kojim su obuhvaćeni svi mjesni odbori grada i prigradskih naselja te su na 130 gradskih lokacija postavljeni "zeleni otoci" s tri različita spremnika za različite vrste otpada. Usporedo se započelo i s pilot-projektom "Od vrata do vrata", a godinama se provodi i sustavna edukacija, posebice mlađih dobnih skupina građana.

Međutim, iako se u Istri napravio značajan iskorak, u ostatku Hrvatske to nije slučaj pa Hrvatskoj prijete "penali" kojima će je kazniti Europska unija. Naravno, kazna će se na kraju lomiti na leđima svih građana.

Već plaćamo veće naknade

- Mi smo u Istri, u jednoj civilizacijski i ekološki osviještenoj regiji, postigli velike pomake, no, za to je trebalo vremena. Pitanje je može li cijela Hrvatska u kratkom roku, a to su iduće četiri godine postići zadani cilj, a to je 50 posto selektivno prikupljenog otpada. I tko će snositi odgovornost ukoliko se to ne postigne?! Pitam se hoće li opet za propuste nacionalne politike svi građani plaćati penale ili samo oni koji su bili neodgovorni, upitao je Miletić predstavnicu Ministarstva zaštite okoliša i energetike Sanju Radović Josić.

Prema zaključcima ispada da to što su Pula i Istra napravile iskorak ne znači da će Puljani biti oslobođeni "penala" bez obzira što su pokazali najveću ekološku svijest.

- Ciljevi jesu ambiciozni, ima sredina koje su se potrudile, a dio sredina nije napravio ništa, a posljedice će plaćati krajnji korisnici, odnosno građani, kazala je Sanja Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na koncu je zaključak okruglog stola bio da je prikupljanje odvojenog otpada skuplje i lokalne zajednice koje se trude zbrinjavati otpad se na taj način kažnjavaju većim naknadama. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter