Pula: Svečano za Dan Mjesnog odbora Šijana

Učenici OŠ Šijana izveli su prigodni program (D. ŠTIFANIĆ)
Učenici OŠ Šijana izveli su prigodni program (D. ŠTIFANIĆ)

U pulskoj OŠ Šijana jučer je održana svečanost u povodu Dana Mjesnog odbora Šijana. Ove se godine odvijala u kontekstu 65. obljetnice završetka angloameričke vojne uprave u Puli i spomen-dana grada. Predsjednik MO-a Šijana Alen Drandić rekao je da zbog organizacijskih problema ovoga ljeta fešta nije održana iza Stande, kako je bilo uobičajeno, pa je odlučeno da se Dan MO-a prigodno obilježi u školi, uz suradnju s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule. Iduće godine Dan MO-a također će se organizirati u suradnji sa školom, ali u lipnju, kada ova obrazovna ustanova slavi svoj dan.

Okupljenima se obratio i Livio Blašković, predsjednik Udruge antifašističkih boraca, koji je i sam nekada pohađao ovu školu. Naveo je da je to bila prva eksperimentalna škola, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Jugoslaviji, a prisjetio se i njenog nekadašnjeg imena.

- Nekada se ova škola zvala "Neven Kirac", u sjećanje na 21-godišnjaka kojeg su ustaše strijeljale u Zagrebu. Naša udruga zalaže se da se ulicama, ustanovama pa tako i školama vrate nekadašnja imena, naveo je Blašković. Dodao je da je Pula u Drugom svjetskom ratu dala tri tisuće boraca i imala više od 600 žrtava.

Osim prigodnog kulturno-umjetničkog programa koje su za okupljene pripremili učenici škole Šijana, folklorna skupina i zbor, predstavili su se i đaci sedmih razreda OŠ Veli Vrh koji su, pod mentorstvom profesora povijesti Igora Jovanovića, prezentirali teme o antifašizmu i stradavanjima Puljana i Istrana u Drugom svjetskom ratu.

Jovanović veli da bi po školskom programu 10 posto nastave povijesti trebalo obuhvaćati zavičajne teme. Tako u školi Veli Vrh učenici tijekom godine obrađuju zavičajne teme, od antike preko antifašizma do Domovinskog rata. Kroz projektnu nastavu, naveo je Jovanović, obradili su i holokaust, a učenici su prije nekoliko godina sudjelovali i u projektu "Crocus", u sklopu kojeg su se sadile lukovice šafrana u znak sjećanja na 1,5 milijuna židovske i tisuća druge djece koja su umrla u njemačkim logorima. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter