Pula: Svečano otvoren Hand made festival

Dom hrvatskih branitelja pohodili su brojni Puljani
Dom hrvatskih branitelja pohodili su brojni Puljani

Ritmička minijatura u izvedbi Teatra Naranča, osmišljena samo za ovogodišnji, jubilarni deseti Hand made fest, bila je uvod u svečano otvorenje ovog festivala, posvećenog ručnim izradama, maštovitosti i dizajnu. Otvorenje je bilo radno - pulski gradonačelnik Boris Miletić i dožupan Vedran Grubišić ove su godine, pod mentorstvom gospođe Nade, morali ni manje ni više nego umijesiti njoke. Iako su obojica priznala da im je to bilo prvi put, dobili su prolaznu ocjenu i time je ovogodišnji festival proglašen otvorenim.

Lela Blekić, autorica projekta i direktorica festivala, rekla je da je Hand made svake godine sve bolji i maštovitiji te je postao nezaobilazna stanica za izlagače i posjetitelje svih dobnih i interesnih skupina. U tri će dana održavanja, u pet sala Doma hrvatskih branitelja u Puli, okupiti više od 200 izlagača iz cijele Istre, Hrvatske, ali i okolnih zemalja - hobiste, umjetnike, proizvođače suvenira i ukrasnih predmeta, obrtnike, proizvodne i tradicijske udruge, dizajnere, aranžere... Posjetiteljima će se ponuditi i 40 besplatnih kreativnih radionica za djecu i odrasle.

Iz Osijeka je na sajam stigao Dinko Pitlik, koji izrađuje sapune s eteričnim uljima, a za klince su posebno zanimljivi oni ukrašeni decupage tehnikom. Obrt je otvorio početkom godine i to u sklopu osječkog poduzetničkog inkubatora. Prvi put su stigle i sestre Ivna i Tea iz Rijeke, koje izrađuju unikatni nakit i torbice. Rekle su nam da im je hobi prije godinu dana prerastao u biznis, a sajam će im poslužiti za promociju, ali i prodaju. Zanimljivo je bilo gledati i frizerku Tonku iz Rovinja, koja je pokazivala umijeće pletenja kose.

Stvaranjem slika od drveta bavi se Gordana Meglaj iz Zagreba. Ova nam je ekonomistica ispričala da joj je hobi igrom slučaja postao posao. Naime, nakon što je ostala bez zaposlenja i bezuspješno pokušavala naći novo, odlučila je pokrenuti vlastiti biznis i - nije pogriješila.

Na festivalu je ove godine otvoren i mali dječji salon, u kojem će se najmlađi moći tijekom tri dana igrati, izrađivati razne proizvode i čitati priče dok im roditelji obilaze šarene štandove. Sajam traje do nedjelje, otvoren je od devet do 20 sati, a ulaz je besplatan. (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter