Pula: Sve ustanove u plusu osim Saveza sportova

Sportske ustanove prešle u vlasništvo Pula sporta (D. MEMEDOVIĆ)
Sportske ustanove prešle u vlasništvo Pula sporta (D. MEMEDOVIĆ)

U sjeni rasprava oko prostornih planova vezanih za Muzil, a koji će se danas naći na sjednici Gradskog vijeća, nalaze se izvještaji o poslovanju gradskih ustanova. Većina ih je godinu završila u plusu, osim Saveza sportova koji je zabilježio minus od 125 tisuća kuna i Pula Film Festivala s 352 kune minusa, dok je Gradska knjižnica i čitaonica imala "pozitivnu nulu".

Javna ustanova Pula sport, kojoj je na čelu odnedavno bivši gradski pročelnik Erik Lukšić, prošlu 2013. godinu završila je s 45,8 milijuna kuna prihoda, od čega se 28,3 milijuna odnosi na vrijednost prenesene imovine od Grada Pule u vlasništvo ustanove. Istovremeno, rashodi su iznosili 16,4 milijuna kuna što je na razini 2012. godine.

Ustanovi je lani, odlukom Gradskog vijeća, preneseno pravo vlasništva nad sportskim objektima, otprije je vlasnik Gradskog stadiona Aldo Drosina, a zanimljivo je spomenuti da je u 2013. godini bila zakupnik Doma sportova Mate Parlov na temelju ugovora o zakupu objekata sklopljenog s Energoplanom. Istekom prava građenja, koje je bilo osnovano na određeno vrijeme do 31. siječnja 2014. godine, ustanova je postala vlasnik i tog objekta.

Savez sportova, ustanova sa svega osam zaposlenih, prošlu 2013. godinu ostvarila je 7,4 milijuna kuna prihoda i 7,5 milijuna kuna rashoda. Manjak će pokriti viškom iz prethodnih godina te je u 2014. godinu prenijeto 10,3 tisuće kuna viška. Zanimljivo je napomenuti da od ukupnih potraživanja od kupaca u iznosu od 95,2 tisuće kuna, čak 91 tisuću potražuju od bodybilding kluba "Big" iz Pule. Ta su potraživanja nastala 2004. godine i do danas nisu podmirena. Tijekom 2005. godine pokrenut je postupak za ovrhu pri Općinskom sudu u Puli i taj je postupak još u tijeku.

Zajednica tehničke kulture ima svega četiri zaposlena, ali su lani ostvarili 1,2 milijuna kuna prihoda i tek neznatno manje rashoda. Ukupni višak prihoda raspoloživ za slijedeća razdoblja iznosi 1,5 milijuna kuna.

Istarsko narodno kazalište potekle je godine ostvarilo prihod od 7,2 milijuna kuna, što je u odnosu na 2012. godinu povećanje za tri posto i rezultat je više ostvarenih prihoda iz proračuna. Prihodi iz proračuna Grada Pule iznose 5,4 milijuna kuna, a tim sredstvima su financirane plaće zaposlenika i materijalni troškovi i to u iznosu od 3,8 milijuna kuna. Ostali prihodi korišteni su za programe vlastite produkcije, koprodukcije i reprize, gostovanja te drugo. INK je nadalje ostvario pomoć iz županijskog proračuna u iznosu od 100 tisuća kuna te državnog u iznosu od 315 tisuća kuna. Rashodi su tijekom 2013. godine iznosili 7.2 milijuna kuna. (Redakcijski izvještaj)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter