Pula: Sve učestalije bušenje guma - iglama


Nekoliko čitatelja upozorilo nas je na sve učestaliju pojavu probušenih guma na vozilima, zbog čega mnogi Puljani moraju kod vulkanizera. Kako ističu gume su im ili izrezane najvjerojatnije nožem, ili, pak, u njima vulkanizeri pronalaze medicinske igle.

Kažu nam da im vulkanizeri u razgovoru ističu da je to sve učestalija pojava u Puli. Dodaju da su svoja vozila, na kojima im je netko probušio gume, parkirali uokolo Zavoda za javno zdravstvo ili u mračnijim ulicama centra grada.

Ovakvu priču mnogobrojnih pulskih vozača potvrdila nam je i vulkanizerka Dragica Virag, jedina žena koja se tim poslom bavi u Hrvatskoj, te njen djelatnik Tihomir Dulava.

I njima posljednjih tjedana i mjeseci dolaze stranke s namjerno probušenim gumama na vozilima. Riječ je najčešće, kako ističu, o bušenju guma sa špricama koje se nakon uboda u gumu prerežu/slome kako bi se iz gume polako ispuštao zrak. Većinom su stranke s tako probušenim gumama, kažu nam, parkirali svoja vozila uokolo Kaštela, u Parku Grada Graza, te u posljednje vrijeme sve više na predjelu Monte Zara.

Istu nam je priču potvrdio i vulkanizer Lino Puh koji je, kaže, najviše takvih slučajeva bilo oko Nove godine, a sada je taj "trend" prestao pa se očito, zaključuje Puh, počinitelj (ili više njih) umorio ili je pak - ostao bez igala.

- Znao sam naći baš igle u gumi. Naravno, ne radi se o gaznoj, već bočnoj površini gume koja je mekana i koju je iglom lako probiti, dovoljno za štetu. Uglavnom su mi dolazili ljudi s pričama da se to događa oko Zavoda za javno zdravstvo i na području Starog grada, ali što ja znam. Je li to samo tamo bio netko "nadahnut" ili ih je više pa i u drugim dijelovima grada, ne znam, kaže nam Puh i ističe da pri rukovanju uvijek mora biti oprezan jer komadi igle ostanu zabodeni u gumu.

Na upit kolika je šteta, odnosno koliko vlasnika vozila košta krpanje gume s demontažom i ponovnom montažom, kaže da to ovisi o veličini gume, a cijene se kreću od 90 kuna naviše. Ako se probije, primjerice, guma na terencu, tada je cijena i daleko veća. (G. ROJNIĆ/Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter