Pula: Sve najbolje/tanti auguri kroz povijest

Jedna od starih čestitki izloženih u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (V. BEGIĆ)
Jedna od starih čestitki izloženih u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (V. BEGIĆ)

"Sve najbolje/tanti auguri" naziv je izložbe koja je u ponedjeljak otvorena u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, u suradnji ove ustanove te Istarske kulturne agencije i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, a donosi niz čestitki kroz povijest.

Organizatori projekta su Tajana Ujčić, Nela Načinović i Gracijano Kešac, a partneri na izložbi, koju prati zanimljiv katalog,  Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina i Zavičajni muzej Poreštine.

Kako je rekla Ujčić, na ideju o ovoj izložbi došle su Nela Načinović i ona, prilikom dodjele Kiklopa. Gordana Milaković iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre naglasila je da su božićne čestitke iz 20. stoljeća, najstarija datira iz 1913. godine, a najnovije su iz 70-ih godina prošloga stoljeća.

Nazočne je u svečanom ozračju pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović, a izložbu je otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić, prisjećajući se važnosti običaja čestitanja i slanja čestitki. Otvorenje je tipičnim istarskim glazbenim intermezzom uveličao Noel Šuran.

Ivona Orlić je za popratni katalog napisala: "Čestitanje je sredinom 19. stoljeća iz usmene (pjevane ili govorne) poruke prešlo u pisanu poruku koja se, u našem vremenu, sve više oslanja na elektroničke medije i mogućnosti koje oni pružaju. Čestitanje Božića i Nove godine iz izvedbenog pučkog običaja postupno je prelazilo u sve raznovrsnije pisane i grafičke čestitke, koje mogu biti, kao i one usmene, duhovite, kreativne i umjetnički vrijedne".

Izložba će u pulskoj knjižnici gostovati do 12. siječnja, nakon čega će biti postavljena u knjižnicama u Poreču, Pazinu, Labinu, Buzetu i Novigradu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter