Pula: Sve izglednija izgradnja hospicija na Vidikovcu

Istri je potrebno 20 palijativnih kreveta (arhiva)
Istri je potrebno 20 palijativnih kreveta (arhiva)

Crkva i Caritas prihvatili su prijedlog Istarske županije o izgradnji hospicija u Puli, na crkvenom zemljištu na Vidikovcu, pokraj doma za umirovljene svećenike i crkve svetog Pavla.

Uz to, Istri bi trebao još jedan hospicij i prijedlog je da to bude u Pazinu, zbog središnjeg geografskog položaja i zbog toga što tamo već postoji stacionar pa bi se dio adaptirao u hospicij, opremio i kadrovski ekipirao, uz edukaciju za rad s palijativnim bolesnicima.

To su sve ambiciozni, ali ostvarivi planovi, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja i voditelj županijskog Centra za palijativnu skrb.

Centar je središte oko kojeg je županijski Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb okupio interdisciplinarnu mrežu pružatelja usluga palijativnim bolesnicima. U Istri godišnje umre više od dvije tisuće ljudi, a uzrok smrti skoro trećine su zloćudne bolesti.

Kako se životni vijek produžava, među umrlima je sve više starijih od 75 godina - prema podacima iz 2001. godine, ova je dobna skupina činila 51 posto umrlih u Istarskoj županiji, a desetljeće kasnije skoro ih je 63 posto.

Starenjem populacije raste i potreba za skrb neizlječivih bolesnika i članova njihovih obitelji pa razvoj palijativne medicine i otvaranje hospicija postaje nasušna potreba. Posebno kad se kreće gotovo od nule - u Hrvatskoj imamo 80-ak hospicijskih kreveta, a prema broju stanovnika trebali bismo ih imati 500.

- Stacionarni smještaj potreban je oboljelima kojima nije moguće osigurati kvalitetnu skrb u kući, jer žive sami ili se radi o tako teškim stanjima da članovi obitelji ne mogu brinuti o njima.

Stacionari u ispostavama domova zdravlja pomažu i djelomično ublažavaju problem nedostatka hospicija, ali to nije rješenje, kaže dr. Ivančić.

U pulskom hospiciju planirano je oko 12 kreveta, a ostalo, od ukupno 20, u Pazinu, pojašnjava Roberta Katačić iz županijskog Odjela za zdravstvo. (D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter