Pula Superiorvm od 24. do 26. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Dani antike, Pula Superiorvm, održat ce se u Puli od 24. do 26. lipnja, najavljeno je na presici koju su održale Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pule, Narcisa Bolšec Ferri, procelnica Konzervatorskog odjela u Puli, i Diana Dropulic, producentica festivala.

Manifestacija pocinje u cetvrtak, 24. lipnja, u 21.30 u galeriji Cvajner izložbom Antika na suvremen nacin. Istodobno, na Forumu ce gradani moci doživjeti anticku glazbu koju izvodi ansambl Synaulia iz Italije, a centar ce grada i u iduca dva dana odisati ležernom antickom atmosferom te uprizorenjima scena iz svakodnevnog života Rimljana.

Oštarija kod Radovana i Vjeke nudit ce lepezu antickih jela gdje ce nepca degustirati okuse od prije 2.000 godina. U sklopu festivala prezentirat ce se stari zanati, a sajam istarskih autohtonih proizvoda ponudit ce vrhunska vina i maslinova ulja te omiljeni anticki napitak - medeno vino.



Ovogodišnja su zanimljivost anticka jela, odnosno rimski dorucak na Giardinima. Sve ce biti zaokruženo blagavaonicom Triklinij gdje ce se anticka jela moci kušati na anticki nacin - u prostoriji s ležaljkama.

Kino Valli prikazat ce povijesne spektakle U sjeni orlova i Masakr u crnoj šumi te Giulio Cesare iz 1909. godine, a MMC Luka ugostit ce izložbu dr. Alke Starac Od ulomka do rekonstrukcije, 3D vizualizaciju istarskih antickih gradevina u izvedbi Arheološkog muzeja Istre.



U petak, 25. lipnja, u 18.30 održat ce se tradicionalni defile od Portarate preko Foruma do Amfiteatra nakon cega u Areni u 19.30 sati pocinju anticki sportovi i borbe gladijatora. Portarata ce biti rezervirana za tabernu s tunikama te crtice i price o zanatima, uz glazbenu podlogu Synaulie i ulicnih zabavljaca.

Subota, 26. lipnja, bit ce dan modne antike. Uz nastup poznatog dizajnerskog dvojca Hippy garden u suradnji s Matrix L’Oreal, koji su otvorili ovogodišnji Cro-a-porter, te prezentacije raskošnih antickih frizura u stilu Agripine Minor pulske frizerke Goge, festival ce odjenuti posjetitelje u tunike poznate pulske dizajnerice Kristine Nefat.

Festival završava u Povijesnom muzeju velikim Toga partyjem kada ce svi moci doživjeti scenografiju antike, a i dobro se zabaviti.


Podijeli: Facebook Twiter