Pula superiorum: Gladijatori oživili duh starog Rima

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Najatraktivnijim dijelom programa, borbom gladijatora u pulskoj Areni, završilo je 13. izdanje manifestacije "Dani Antike -  Pula superiorum", koja je u tri dana glazbenim, kazališnim, dječjim, plsenim i modnim programima na više lokacija u gradskom središtu oživjela duh stare Grčke i Rima.

Unatoč prijetnji kiše i globalnoj usmjerenosti svjetskom nogometnom prvenstvu, na stepenicama amfiteatra okupilo se 600-tinjak posjetitelja među kojima puno djece, čiju je pozornost plijenilo bogato kostimirano uprizorenje rimskog imperatora, njegove pratnje i borbeno opremljenih gladijatora.

 Za razliku od prošle godine, kada su se u vještinama pariranja, guranja i izmicanja zajedno s članovima pulske gladijatorske škole Spectacula Gladiatoria natjecale njihove mađarske borbene kolege, jučer su se s pulskim borcima, uz strastvene povike i zveket oružja, za milost publike i cezara u Areni borili i pripadnici talijanskog gladijatorskog društva "Ludus aemilius" iz Cesene.

Borbe mačevima, štitevima i drugim oružjem raspoložena je publika često nagrađivala pljeskom, snimajući ih fotoaparatima i kamerama. Pulsku gladijatorsku škola Spectacula Gladiatoria osnovao je Arheološki muzej Istre u suradnji s Turističkom zajednicom Pule i Javnom ustanovom Pula sport u cilju proširivanja turističke ponude grada. Gladijatori su, premda je i u ostale festivalske  programe uloženo puno truda i mašte, bili najtraženijom turističko-fotografskom metom kroz sva tri dana manifestacije. (Z. ANGELESKI; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter