Pula: Šumski orijaš prošao pregled

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Zajedničkom suradnjom Hrvatskih šuma - Uprava šuma podružnica Buzet, Javne ustanove Natura Histrica i tvrtke Stablosan u Park šumi Šijana provedena je dijagnostika zdravstvenog stanja stabala. Odabrano je stablo hrasta, prema procjenama starije od 150 godinama, koje se nalazi u središnjem, najposjećenijem dijelu šume.

- Radi se o reprezentativnom, monumentalnom primjerku hrasta, po šumarskom rječniku orijašu, koji s obzirom na svoju starost još uvijek dosta dobro izgleda. Međutim, da ne bi njegovo održavanje u potpunosti prepustili sudbini, odlučili smo dijagnostičkim metodama utvrditi kakvog je zdravlja. Tako smo ga danas, kako mi volimo reći, poslali na CT da vidimo da li je i što kod njega problematično. Dijagnoza će nam poslužiti kao uputa što i kako ubuduće poduzimati radi njegovog očuvanja, ali i osiguravanja sigurnosti boravka u njegovoj blizini. Držimo da je to potrebno zbog velike posjećenosti lokacije na kojoj se nalazi, doznajemo od Christiana Galla, voditelja Uprave šuma Podružnica Buzet, koji dodaje da s tvrtkom Stablosan već dugo surađuju, najviše kroz edukaciju djelatnika, ali je ovo terenski, njihov prvi dolazak u Park šumu Šijana.

- Javna ustanova Natura Histrica dobit će nakon provedenih metoda dijagnoze pisani elaborat u kojemu će biti svi podaci mjerenja, njihova interpretacija te prijedlozi mjera njege i zaštite, rekao je jučer i Viktor Lochert, suvlasnik tvrtke Stablosan.

Govoreći o procesu rada, zaposlenik Stablosana Goran Huljenić rekao je da su najprije vizualno utvrđivali vitalitet stabla te utvrdili da je, s obzirom na stablo ovakvih dimenzija, srednje zadovoljavajući. Potom su, kaže, krenuli s metodom zvučne tomografije da vide kakav je presjek. Na oko 30 centimetara od tla snimali su s 23 senzora.

- Svaki se senzor kucne, on tada prenosi zvuk na ostale senzore i tako dobijemo motorni presjek, kao da smo motornom pilom prepilili stablo na tom mjestu i pogledali odozgo što se s njim unutra događa. Na taj način možemo utvrditi gdje su područja truleži i slično. Iako nismo dobili baš zadovoljavajuće rezultate, odnosno sumnjali smo na centralnu trulež, to je uklonjeno, jer je prodiranjem 45 centimetara duge igle u stablo utvrđeno da se radi tek o radijalnim pukotinama koje su normalne za stablo ovih dimenzija te dobili dijagnozu da je kvaliteta drveta savršena. Ipak, slijede softverske analize podataka te izrada elaborata. Za sada se zdravlje ovog hrasta čini dobro, rekao je Huljenić.

Djelatnici Stablosana su potom posebnim gurtnama povezali hrast na centralnoj poljani, koji raste rašljasto od tla te se razdvojio na dva dijela pa više nema bojazni da će se prepoznatljivi stari hrast raspuknuti. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter