Pula: Strukovno-sportski susret članova STUH-a


Proglašenjem najboljih barmena, kuhara, slastičara, konobara, sobarica i recepcionara Hrvatske večeras je u hotelu Park Plaza Histria u Puli završen dvodnevni, 7. strukovno-sportski susret Sindikata turizma i usluge Hrvatske (STUH). U Puli je od petka, kada je u poslijepodnevnim satima održano natjecanje recepcionara, boravilo 360 članova Sindikata.

Današnji dan protekao je u natjecanju sobarica, kuhara, slastičara, konobara te barmena koji su u jutarnjim satima pripremali kratka, a u poslijepodnevnim duga pića, odnosno koktele.

Žiri stručnjaka

Strukovna se natjecanja održavaju svake godine u jednoj od pet sindikalnih regija STUH-a i jedina su strukovna natjecanja tog tipa u Hrvatskoj. Natjecatelji, neovisno radi li se o konobarima, barmenima ili kuharima, podijeljeni su prema regijama iz kojih dolaze, a posebnu skupinu natjecatelja čine pripadnici sekcije mladih.

Pod budnim okom ocjenjivača stolovi sale hotela Histria od jutra su se punili slasnim i estetski primamljivim hladnim predjelima, glavnim jelima i slasticama. Ništa manje zanimljivo i primamljivo nije bilo ni na poslijepodnevnom natjecanju barmena koji su spravljali atraktivne, posebno aranžirane koktele. Ocjenjivači, vrhunski hrvatski stručnjaci, nisu imali nimalo lak posao kušanja, promatranja i u konačnici ocjenjivanja jela i pića, ali iznad svega i razine profesionalizma ključnih ljudi hrvatskog turizma i ugostiteljstva.

Po završetku svih natjecanja zbrajali su se bodovi u svim kategorijama, uključujući i sportske rezultate, pa je tako sveukupnim pobjednikom ovogodišnjih susreta proglašena prva regija, odnosno Istra s otocima. No, najviše bodova u struci osvojila je sekcija mladih što, istaknuli su u STUH-u, govori o svijetloj budućnosti i djelatnosti hrvatskog turizma.

Recepcionari zlatni

Najbolje sobarice u Hrvatskoj su Margita Perković, Luana Rojnić i Tajana Vrzić, dok je srebrna medalja pripala sobaricama iz istarske regije: Nevenki Radman, Vanesi Ofak i Oliveri Đonlić. Iz istarske regije su i najbolje ocijenjeni recepcionari - Vladimir Trifunac i Robert Pranjić.

Najbolja hrvatska slastičarka je Vera Penezić iz četvrte regije, odnosno južne Dalmacije, dok su najboljim kuharima proglašeni Martin Prugovečki i Dragana Joka Akik iz druge regije koja obuhvaća Kvarner i Gorski kotar. Najboljim hrvatskim kuharima stručnjaci su proglasili Marka Paušića, Mladena Gajića i Marina Krajcera iz sekcije mladih, a najbolji su hrvatski barmeni Davor Kajić, Antonela Miletić i Enes Đapo. (Napisala i snimila M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter