Pula: Strukovna škola od EU-a dobila 190 tisuća eura

S konferencije na kojoj je predstavljen projekt (B. PETROVIĆ)
S konferencije na kojoj je predstavljen projekt (B. PETROVIĆ)

Strukovna škola u Puli dobila je IPA bespovratna sredstava Europske unije za projekt pod nazivom "Enhancing the School Curricula with the aim of promoting the Healthy Lifestyle", odnosno "Unaprjeđenje školskog kurikuluma s ciljem promoviranja zdravog načina života". Sredstva su dobivena kroz program IV, kampanju "Razvoj ljudskih potencijala".

Provedba projekta započela je, navela je Ana Lukić, voditeljica projekta iz Udruge Informo, početkom rujna potpisivanjem ugovora između Strukovne škole i ugovornog tijela - Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih - te Europske komisije. Vrijednost projekta je 190.730 eura - EU daje 93,67 posto, a Strukovna škola ostatak.

Glavni je cilj projekta, kako je rečeno, pomoć pri smanjenju nezaposlenosti pružanjem specifičnih vještina i znanja učenicima da bi postali konkurentniji na tržištu rada i što lakše pronašli posao.

Riječ je, kako je navedeno, o projektu u sklopu kojeg će se do kraja školske godine odraditi raznovrsne aktivnosti - 29 različitih edukacija za profesore i učenike smjerova nutricionisti i kozmetičari, poput tečajeva masaža, proizvodnje prirodne kozmetike, predavanja o dijetama, detoksikaciji, utjecaju sporta i rekreacije na zdravlje… Svi će profesori sudjelovati na metodičko-didaktičkim radionicama, a dio i na tečajevima stranih jezika - engleskom i talijanskom.

Opremit će se i nutricionistički laboratorij te kozmetički praktikum koji će dobiti wellness kutak. U sklopu projekta, u suradnji s talijanskim partnerom Confindustrijom, održat će se i četverodnevno studijsko putovanje za profesore na Sardiniju, u grad Olbio, u kojem će posjetiti wellness i spa centre, mjesnu strukovnu školu te odslušati razna predavanja, a razgovarat će se i o mogućnosti da učenici pulske škole dio prakse odrade u inozemstvu.

Kako je rekao Anto Babić, ravnatelj škole, u sklopu projekta održat će se i dvodnevni Sajam zdravog života na kojem će se predstaviti škola i projektni rezultati, ali i oplemeniti vizualni identitet škole, uključujući novi dizajn web-stranice i monografiju o projektu u kojem sudjeluju.

Partneri na ovom projektu su Medicinska škola u Puli, Udruga Informo i Confindustria North Sardinia, a podržali su ga mnogobrojni suradnici: Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora - Gospodarska komora Pula, Istarska razvojna agencija (IDA), Istraturist Umag  d.d., Maistra d.d., Turistička zajednica Pule, Poliklinika Peharec, Consorzio Edugov, European Projects Association asbl (EPA). (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter