Pula: Stranac skinuo i ukrao lisice pa dobio kaznu

Lisice su garancija da će kazna od stranca biti i naplaćena (D. ŠTIFANIĆ)
Lisice su garancija da će kazna od stranca biti i naplaćena (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što su u rujnu 2011. godine donijete prve pravomoćne presude zbog nekoliko slučaja nasrtaja na djelatnike Pula parkinga, i to sve u korist djelatnika, ovih je dana donijeta još jedna.

Njome je vozač s prebivalištem u Švicarskoj proglašen krivim jer je 26. veljače 2011. godine skinuo "lisice" s osobnog automobila i stavio ih u prtljažnik s namjerom da ih zadrži te se vozilom udaljio s parkirališta Benediktinske opatije. Općinski sud u Puli presudio je daje kriv za kazneno djelo protiv imovine oduzimanjem tuđe stvari te je osuđen na dva mjeseca zatvora, uvjetno na rok od jedne godine.

Ova presuda govori o problemima s kojima se svakodnevno susreću djelatnici Pula parkinga, pogotovo u turističkoj sezoni. Zanimljiv je, naime, podatak da je na stotinu izdanih dnevnih karata, koje su pandan nekadašnjim kaznama, njih 50 posto, pa i više, izdano za vozila stranih registracijskih oznaka. "Lisice" su pritom sredstvo kojim se od stranaca nastoji kazna i naplatiti. Konkretno, u lipnju je strancima izdano 51 posto svih kazni, a iako podaci za srpanj još nisu kompletirani, strancima je i taj mjesec izdano 46 posto svih dnevnih karata na području Pule.

Po riječima direktora Pula parkinga Branislava Bojanića, stranci, na žalost, ne poštuju naša pravila i ne ponašaju se onako kako se ponašaju u svojim državama. Iako, kaže, propisi nisu nimalo drugačiji od onih koje imaju u svojim zemljama, prelaskom granice zaboravljaju na pravila i lijepo ponašanje pa su nerijetko sudionici incidenata na pulskim parkiralištima. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter