Pula: Sterilizacija mačaka za 205 kuna

Ilustracija (A. MUSEMIĆ)
Ilustracija (A. MUSEMIĆ)

Riječka udruga "Mijau" i ove godine organizira akciju sterilizacije mačaka u razdoblju od 1. veljače do 15. ožujka. U tom razdoblju svi građani Istre imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 posto odnosno za 205 kuna po zahvatu u partnerskim veterinarskim ambulantama diljem Istre. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se čim prije.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su Veterinarska ambulanta Rovinj d.o.o (813-214), Veterinar d.o.o. Pula (540-391, 098/440 188), Veterinarska bolnica Poreč, d.o.o. (432 -128, 091/4367 635), Veterinarska ambulanta Vet-centar d.o.o. Poreč (433- 221) i Specijalizirana veterinarska ambulanta za male životinje Benčić u Pazinu (621- 921, 098/366 627). U akciji sudjeluje i Veterinarska ambulanta Buzet d.o.o.: (662- 801) te VET. K&K d.o.o. iz Umaga (741 -725).

Akcija se organizira s ciljem da se u doba krize pomogne građanima stoga iz udruge mole sve građane Istre da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mace koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima. Naglašavaju da u Hrvatskoj ne postoje azili za mačke i njihovo zbrinjavanje stoga to predstavlja veliki problem. Po Zakonu o zaštiti životinja eutanazija zdravih životinja zakonom je zabranjena i svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj akcije stoga je djelovati preventivno, a projekt po principu "uhvati, steriliziraj i vrati" provodi se već osmu godinu po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz udruge upozoravaju sve one koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali  da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksovima.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 sata držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon toga ju pustiti u veći prostor i držati pod kontrolom još par dana radi končića. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter