Pula: Stanarima Splitske i Kolodvorske prirodni plin

Stanovi u Splitskoj uplinjavaju se polako (M. ANGELINI)
Stanovi u Splitskoj uplinjavaju se polako (M. ANGELINI)

Kompletno pulsko naselje Punta bit će plinoficirano do Uskrsa sljedeće godine, izvijestili su nas iz Plinare. Međutim, već sada velika većina tog dijela grada ima mogućnost korištenja prirodnog plina, rekao nam je nadalje Dean Kocijančić, direktor Plinare, i pojasnio da je novim plinovodom već pušten prirodni plin te da su pojedine višestambene zgrade prešle, ili se upravo spremaju prijeći, na novi visokokalorični energent.

- Radovi su okončani u većem dijelu, traju trenutno samo u Akvilejskom prilazu. Koliko sam upoznat, i u Kolodvorskoj ulici stanari su se već organizirali i izradili nove vertikale, a i ostali ulazi bloka zgrada u Splitskoj će se prespojiti na prirodni plin. Ukoliko su suvlasnici organizirani i konstantno "pritišću" upravitelje zgrada, onda se sve rješava relativno brzo, kaže direktor Kocijančić.

Stanarka Splitske 10 rekla je da im je korištenje nekadašnje toplane bilo uistinu neracionalno i preskupo, a grijanje stanova slabo. Kaže da će sada, uz korištenje prirodnog plina, plaćati samo ono što uistinu potroše, a dok ne uvedu novi energent, snalaze se koristeći klima-uređaje i grijalice. Kada se bude priključila na prirodni plin, kaže, razmislit će o povratku centralnog grijanja jer je "stare" radijatore iz vremena dok je koristila toplanu sačuvala.

S druge strane, iako su godinama koristili istu kotlovnicu i toplanu, stanari Ulice Starih statuta 2 u plinofikaciji ovog bloka zgrada su "izvisili". Naime, oko njihovog ulaza nema prekopa i vidljivih znakova radova, ispada kao da nikad nisu činili cjelinu, a godinama su dijelili dobro i zlo toliko spominjane neracionalne i preskupe toplane.

- Ne znam zašto nas nisu zajedno sa susjedima iz Splitske spojili na prirodni plin kada smo ranije koristili zajedničku kotlovnicu i toplanu. Nitko nam ništa ne govori i stvarno ne znam kada će i kod nas raditi, kratko nam je komentirala jedna stanarka iz Ulice Starih Statuta, upućujući nas na predstavnika stanara.

Pojašnjenje, pak, ipak je dao direktor Plinare Dean Kocijančić koji kaže da za plinofikaciju poteza od Starih statuta do Lučke kapetanije Plinara treba tražiti dozvolu za prekop od Županijske uprave za ceste pod čijom je ingerencijom ova ulica, a čim se ishoduju dozvole počinju radovi pa vjeruje da i ovi stanari neće dugo čekati novi energent. (G. ROJNIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter