Pula srezala projekte pa se hvali ucinkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako gradska vlast ima rijeci (samo)hvale kada su u pitanju izvješcima o ispunjavanju programa gradnje objekata i uredaja te održavanja komunalne infrastrukture u proteklog godini - koja ce se naci i na vijecnickim klupama na iducoj sjednici Gradskog vijeca - cinjenice ukazuju da situacija u prošloj godini ipak nije bila nimalo blistava. Iz programa je, prije svega, otpalo podosta projekata, vec prilikom rebalansa prošlogodišnjeg proracuna kada je gradska kasa ukupno smanjena za 47,5 milijuna kuna.

Smanjenje proracuna najviše je tada pogodilo odjel za komunalni sustav i imovinu koji je ostao "kraci" za 37,7 milijuna kuna. Shodno tom umanjenju, umanjen je i program gradnje objekata i uredaja za 16,7 milijuna kuna. Iz toga proizlazi da je, racunajuci na planove s pocetka prošle godine, doživio velike promjene i da se mnogi projekti nisu ostvarili, a to se teško može ocijeniti zadovoljavajucom ocjenom, cak i ako se u obzir uzme opravdanje kriznim vremenima.

I dok je projekt izgradnje kanalizacije na rivi prebacen u ovu godinu, smanjenje proracuna pogodilo je izgradnju prometnica i to za deset milijuna kuna. Odustalo se tako od izgradnje dijela Ulice Jasne Crnobori na Valdebeku, Ulice Brist, Ulice Viovica i završetka Japodske ulice. Takoder, izostala je i izgradnja oborinske odvodnje na Šuridi, kao i priprema, odnosno izrada projektne dokumentacije za produžetak Kranjceviceve do Marsovog polja, produžetak Kukuljeviceve do Trga na mostu te izgradnja ulica Škokovica i Castropola. Vecina tih projekata prebacena je u ovu godinu, no, upravo iz tih razloga postotak realizacije i nije nešto cime se gradska uprava može pohvaliti. Pogotovo kada se zna da je vecinu sredstava "pojelo" proširenje obilaznice.

Dramaticna situacija je i s programom uredenja javnih površina koji je rebalansom gotovo izbrisan iz proracuna - s 3,38 milijuna kuna spao je na svega 185 tisuca kuna. Ispala je tako 40 godina išcekivana priprema uredenja Trga kralja Tomislava na Verudi i priprema uredenja Kandlerove, dva uistinu velika projekta cijom bi se realizacijom uredila gradska rugla. Nije realiziran niti projekt uredenja gradskih procelja u središtu grada "Dolcevita" koji je takoder prebacen u ovu godinu, ali mu se pocetak još uvijek ne nazire.

Gledajuci takve "krnje" programe, bez projekata koji su "ispali" na putu do realizacije, onda se uistinu može reci da su programi ostvareni u visokom postotku. U programu je, naime, ostalo samo ono što je do rebalansa vec realizirano, dok je veliki dio izgradnje kanalizacije prebacen takoder u ovu godinu.

Visoki postotak realizacije programa održavanja komunalne infrastrukture, od cak 98,5 posto, ne cudi s obzirom da je rebalansom prošlogodišnjeg proracuna doživio tek sitne promjene. One se ponajviše odnose na smanjenje malih komunalnih akcija po mjesnim odborima. Iako je pohvalna realizacija održavanja, nesporna je cinjenica da Puli treba nova komunalna infrastruktura jer je postojeca dotrajala pa onda ni njeno održavanje nema velikog efekta.


Podijeli: Facebook Twiter