Pula: Srednjoškolci predstavili eko-projekte

Učenici su projektima ostavili gradonačelnika bez teksta (N. SOFTIĆ)
Učenici su projektima ostavili gradonačelnika bez teksta (N. SOFTIĆ)

Inovativne, kreativne, zanimljive ideje i rješenja, u gradskoj palači predstavili su učenici pulske Gimnazije i Tehničke škole svojim eko-projektima koje su, zajedno s voditeljima Kazimirom Berljavcem i Ivanom Šuranom, sami izradili i osmislili. Riječ je o projektima "Seep grada Graza" - park koji je zamišljen kao samoodrživ, ekološki i edukacijski te projektu "Totem" - izrada kompleksnog kinetičkog stupa koji prati kretanje sunca.

Obje ideje proizašle su iz projekta "Mladekoin", a današnja prezentacija održana je u cilju suradnje i razvoja ideja za zajedničko kandidiranje za Europske fondove.

Nakon što su oba tima podrobno i zanimljivo predstavila svoje projekte, bilo je jasno da oba imaju budućnost te da su učenici obavili sjajan posao. Oni su, naime, ponudili zaista inovativna, učinkovita i kreativna rješenja koja ne traže puno novaca, već više podršku nadležnih.

Tako su primjerice učenici Tehničke škole u prezentaciju mudro ukalkulirali i problem nedostatka prostora u kojem bi nastavili raditi s projektom, a skromno je zatraženo i 15-ak tisuća kuna da bi izradili svojevrsnu umanjenicu "Totema".

- Rijetko ostajem bez teksta, no vi ste u tome uspjeli. Svaka vam čast, rekao je gradonačelnik Boris Miletić, obećavši im punu podršku i pomoć u provođenju projekata. Gimnazijalcima je poručio da će angažirati sve gradske službe da razmotre mogućnosti realizacije projekta, a drugom je timu obećao adekvatni prostor, dodajući da ni novac ne bi trebao biti problem.

U timu Tehničke škole bili su Marko Stupar, Samuel Kuftić, Filip Janko, Sandi Šegota, David Juran, Mihael Žmavc, Adrian Drozina, Igor Kokorović i Marko Mikulin. Tim iz Gimnazije činili su Sara Pužar, Tima Redžović, Mateja Šimunić, Zrinka Bratulić, Sebastian Dovičin, Armando Miljan, Filip Črnja i Tihomil Pletikos. (N. SOFTIĆ)                   


Podijeli: Facebook Twiter