Pula: Sredinom ožujka otvaranje rive do semafora

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Izgradnja pulskog obalnog kolektora, najavljuju iz Herculanee, odvija se prema planiranoj dinamici pa se tijekom ovoga tjedna, ukoliko vremenske prilike dozvole, očekuje asfaltiranje dionice od Karoline do Ulice sv. Ivana. Po asfaltiranju, kažu iz Herculanee, bit će postavljena i iscrtana horizontalna i vertikalna signalizacija, a dionica će biti puštena u promet nakon izrade privremene prometne regulacije, prema svemu sudeći, sredinom ožujka.

U međuvremenu se nastavljaju radovi na polaganju kolektora i druge infrastrukture na dionici od raskrižja Sv. Ivana do ulaza u brodogradilište Uljanik – otok. Dosad je položeno ukupno 70 posto kolektora te se trenutačno radi na postavljanju ostale komunalne infrastrukture, dok je zaštita građevinske jame injektiranjem betona u tlo u potpunosti okončana.

Na dijelu Flaciusove ulice, pak, radovi se upravo odvijaju u sektoru gdje je napravljena zaštita građevinske jame na samoj ulici. Ovog tjedna, prema riječima Igora Starog, direktora Herculanee, po dobivanju suglasnosti konzervatora očekuje se razgradnja zida kod ulaza u brodogradilište Uljanik i nastavak radova u spomenutom sektoru. Tijekom sljedećeg tjedna planiran je početak iskopa, a usporedno se izvode radovi na sanaciji pomoćnog kanala u Anticovoj ulici.

Ono najznačajnije za Flaciusovo ulicu, a to je područje pronalaska drvene građe za koju se vjeruje da je antički brod, bit će zatrpano, uz prethodnu zaštitu, dok konzervatori ne odluče koju će tehnologiju i uvjete koristiti za izvlačenje i zaštitu nalaza. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter