Pula: Spomenik u povodu prvog bombardiranja grada

Inauguriran Mocennijev spomenik na Stoji (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
Inauguriran Mocennijev spomenik na Stoji (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

U povodu prvog bombardiranja Pule, 9. siječnja 1944. godine, u Jeretovoj ulici na Stoji u nedjelju navečer inauguriran je spomenik u sjećanje na taj dan. Autor spomenika je Gualtiero Mocenni.

Inauguraciji su prisustvovali gradonačelnik Boris Miletić, njegov zamjenik Fabrizio Radin, predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek te predstavnici udruga.

Radin se prigodno obratio prisutnima te istaknuo da je u razdoblju od 9. siječnja do 6. svibnja naš grad pretrpio 23 razorna zračna napada sa zastrašujućim posljedicama, s ukupno 280 mrtvih i 800 ranjenih te potpuno uništenom gradskom infrastrukturom, gradskim četvrtima i industrijom.

- Dugo nakon bombardiranja nije se imalo snage niti sredstava i znanja rekonstruirati ranjeno starogradsko urbano tkivo te su na mjestima bombardiranih zgrada i četvrti nastali novi parkovi i zelene površine. Poznato je da su žrtve zračnih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu nevine žrtve te je moralna obveza svake demokratske gradske vlasti da ih se dostojno prisjeća, kazao je Radin i dodao da je uz pomoć i na inicijativu umjetnika i sugrađanina Mocennija podignut ovaj spomenik.

Spomenik je napravljen u sjećanje na poginule Puljane, civilne nevine žrtve Drugog svjetskog rata i sve ostale koji se u ratu nisu stigli skloniti ili koji nisu imali kuda otići.

- Spomenik je posvećen neznanoj kolateralnoj žrtvi svih ratova, običnom čovjeku koji je ostao prignječen u vrtlogu jedne svjetske kataklizme, nadodao je Radin, a umjesto minute šutnje pozvao je da se zvukom sirene zauvijek proglasi prestanak svih zračnih ratnih opasnosti u gradu. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter