Pula: Spomen-ploča u čast poljskih mornara

Prijem u pulskoj gradskoj palači
Prijem u pulskoj gradskoj palači

Zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin i pomoćnica pročelnika Ureda Grada Pule Lovorka Hajdić Golja primili su danas u prostorijama Komunalne palače konzula Republike Poljske Janusza Tatera.

U svom uvodnom obraćanju konzul je izrazio zadovoljstvo vidjevši brojne turiste u gradu, i pritom rekao da i građani Poljske, tradicionalno, u značajnoj mjeri posjećuju hrvatsku obalu. Prema njegovim riječima, Hrvatsku godišnje posjeti oko 700 tisuća Poljaka, a u posljednje vrijeme ih se sve više odlučuje i za kupnju nekretnine na Jadranskoj obali.

Povod dolaska konzula Janusza Tatera bila je inicijativa koju je nedavno predložio, a riječ je o podizanju spomen-ploče na Mornaričkom groblju u Puli u znak sjećanje na poljske mornare čiji posmrtni ostaci počivaju na tom groblju.

- Poljska pridaje veliku važnost očuvanju grobova zaslužnih Poljaka, groblja i nacionalnih memorijalnih spomenika. Iz informacija objavljenih u knjizi Sławomira Kudele i Waldemara Patera pod naslovom "Časnici Poljske ratne mornarice" te dokumenata prikupljenih u Veleposlanstvu i Uredu vojnog izaslanika proizlazi da na groblju počivaju posmrtni ostaci nekoliko desetaka poljskih mornara koji su za vrijeme podjele Poljske služili u Austrougarskoj mornarici, kazao je konzul te dodao da je njegov cilj, po uzoru na veleposlanstva Austrije, Slovenije i Mađarske, podignuti ploču u znak sjećanje na poljske mornare čiji ostaci počivaju na Mornaričkom groblju.

Pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin spremno je prihvatio inicijativu ocijenivši je hvalevrijednom i za svaku pohvalu. Konzula je upoznao s konkretnom procedurom te izrazio čvrsto vjerovanje da će ploča već u ovoj godini ugledati svjetlo dana.

- Mnogi su svojim životima platili slobodu koju danas uživamo i na to ćemo im vječno biti zahvalni, a ova spomen-ploča koju ćemo zajednički podignuti, vječno će nas na to podsjećati, zaključio je Radin. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter