Pula: Smrznuti stanari Splitske tužit će Castrum


"Tko će se i kako grijati u Splitskoj ulici i Ulici Starih statuta odlučuju oni koji su se iskopčali iz toplane, što je veliki apsurd. Nas, koji smo se odlučili ostati u toplani i koji redovito plaćamo svoje račune za razliku od nekih, nitko ništa nije pitao, već su nam jednostavno isključili grijanje i toplu vodu. Objašnjenje je da nema novca za plaćanje goriva. Deseci obitelji s malom djecom, stariji ljudi bez ikog svog osuđeni su na smrzavanje i na kupanje s vodom ugrijanom na štednjaku kao da živimo u srednjem vijeku, a ne u 21. stoljeću", ispričala nam je gotovo u dahu vlasnica stana u Splitskoj (podaci poznati redakciji), inače majka dvoje male djece.

Što je najbolje od svega, nastavila je, mi nismo krivi što novca nema, već su krivi pojedinci koji godinama nisu plaćali svoje račune nego su se grijali i imali toplu vodu na račun nas koji smo uredno plaćali. K tome, upravitelj zgrade Castrum godinama nije ništa poduzimao da se ti računi naplate i sad imamo situaciju kakvu imamo. Tko je kriv, teško je reći, no činjenica je da smo postali taoci vlastitih stanova i susjeda koji su se odjednom, kada je najavljeno poskupljenje, odlučili iskopčati s toplane.

Sličnu priču ispričala nam je i Bosiljka Cakić, istaknuvši da će zbog nastale situacije oni koji su uredno plaćali svoje račune i koji žele ostati na toplani podnijeti kolektivnu tužbu protiv Castruma, i to zbog nesavjesnog poslovanja, a zatražit će i reviziju njihovog poslovanja jer je, prema njezinim riječima, prekršeno niz zakona. Prvenstveno ugovori iz 2003. godine u kojima lijepo piše da se ne može nitko isključiti iz toplane.

Direktor Castruma Drago Glumac rekao nam je da stanari koji su se odlučili ostati priključeni na toplanu, grijanje i toplu vodu mogu očekivati ubrzo, odnosno na njima je da odluče jer je preostalo nešto novca za platiti gorivo, no to je opet kratkoročno jer će se, ukoliko ne budu plaćali, ponovno dogoditi isto. (Piše Nera SOFTIĆ Snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter