Pula smrdi: Herculanea uvodi dodatne smjene da očiste grad

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Prekrcani kontejneri iz koji se širi nesnosni smrad tijekom ljetnih mjeseci nisu rijedak prizor u našem gradu. Da prizor, a bogami ni miris, nije nimalo ugodan jasno je svima, no malo tko o tom brine. Dodamo li k tome prizore i smrad koji se širi s prljavih ulica i javnih zahoda, koji su na užarenom asfaltu gori nego inače, dobijemo sliku nimalo turističkog središta. Mjesta koje malo, ili nikako ne drži do sebe.

Upitali smo stoga Herculanea što se čini po tom pitanju, odnosno peru li se uopće više ulice i kontejneri, a posebno javni zahodi. Oni su, usput rečeno, vrlo često u fokusu fotoaparata mnogobrojnih turista, no nije jasno zbog čega, ili zbog nereda ili nevjerice da tako nešto još postoji.

- U sklopu programa održavanja čistoće grada spada i pranje posuda za komunalni otpad. Oni se peru vodom pod pritiskom od 150 bara i dezinfekcijskim sredstvom, a obavlja se i čišćenje od raznih nakupljenih nečistoća.

Herculanea je već započela s pranjem posuda kao i s pranjem ulica, odgovorili su iz ove gradske tvrtke, dodajući da se s obzirom na porast temperatura, počelo se s pranjem posuda za otpad i da se pranje obavlja na najfrekventnijim mjestima, kao i u turističkim naseljima.

- Kroz program pranja proći će se sve posude na kojima Herculanea obavlja uslugu odvoza komunalnog otpada kojih ukupno ima oko tri tisuće. Ukoliko se ukaže potreba, na pojedinim lokacijama, posebice tijekom ljetnih mjeseci, posude će se dodatno prati, odgovorili su na naše pitanje koliko se često kontejneri peru tijekom ljetnih mjeseci.

Vrućina i sunce, naime, pogoduju širenju neugodnih mirisa i bržem raspadanju svega i svačega. Pored toga, nastavili su u Herculanei, u pravilu se uvijek odaziva na pozive građana kad ukazuju na češću potrebu pranja posuda na određenim lokacijama.

- Napominjemo da je problem neugodnih mirisa koji nastaje tijekom ljetnih mjeseci najvećim dijelom rezultat odlaganja organskog otpada iz ugostiteljskih objekata iako im je to zakonom zabranjeno, istaknuli su iz Herculanee.

U ljetnim se mjeseci uvijek i pojavi pitanje oko pranja ulica. Sjećamo se kako su nekad svakodnevno cisterne ogromnim šmrkovima prali ceste te je to bila uobičajena procedura. Radi li se to sada, iz Herculanee odgovaraju da kao i kod ručnog i strojnog pometanja, površine se održavaju i pranjem, ručnim i strojnim. Pranje ulica obavlja se u noćnim satima kako bi se izbjegle dnevne aktivnosti i gužve na javnim površinama.

- Nabavkom novih čistilica omogućeno je da se većina ulica pere strojno, uz uvjet da su ulice slobodne od parkiranih automobila te se ovim načinom uglavnom peru gotovo sve javne površine u centru grada tijekom noćnih sata, izvijestili su iz te pulske tvrtke.(Nera SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


 


Podijeli: Facebook Twiter