Pula: Slatkiši i krevetici za Veselu kucu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Istarske županije predvodeni zamjenicom župana Vivianom Benussi posjetili su u utorak mališane djecjega vrtic Vesela kuca "Asando Cher". Osim slatkiša i slikovnica darovali su im i 16 krevetica, prigodnu posteljinu i madrace, koji su bili upakirani u pripadajuci ormar, te posebne posude za prenošenje hrane buduci da bi od iduce godine trebali dobivati topli obrok.

Kako doznajemo od Ljiljane Pekica, voditeljice Vesele kuce, vrtic trenutno pohada 20 romskih mališana za koje se provodi šestosatni, poludnevni program. Vrtic radi po prilagodenom programu da bi djeca uspjela svladati jezicnu barijeru i kasnije se bolje ukljucila u školski program.

Kako veli, potrebe za dodatnim mjestima uvijek postoje pa se nadaju da ce se u buducnosti za ove mališane iznaci dodatne prostorije ili pak novi, veci prostor. Prvi su korak k tome, kao i prelaženju na cjelodnevni program upravo su krevetici.

Vrtic za mališane romske nacionalne manjine otvoren je 2002. godine, s tim da je godinu dana radio kao igraonica. Nekoliko godina svoje je prostorije imao u Rojcu, a 2007. preseljen je u Kosovu ulicu. Njegov je osnivac Udruga Roma Istra, a financiraju ga Grad Pula i Istarska županija pa je njegovo pohadanje besplatno. Još jedan romski vrtic, koji vodi Udruga Merlin, djeluje na podrucju Vodnjana.

- Vrtic je velik napredak za romsku populaciju i njeno obrazovanje te prvi korak k integraciji u škole i društvo, rekao je Veli Huseini, predsjednik Udruge Roma. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter