Pula sjedište županije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakonom odredeno sjedište Istarske županije u gradu Pazinu nije zaživjelo u neposrednoj primjeni zakona, niti se gradani Istarske županije identificiraju s ovim gradom kao sjedištem županije, piše u prijedlogu izmjena Zakona o podrucjima županija, gradova i opcina, koji je Saboru pocetkom listopada dostavio IDS-ov saborski zastupnik i pulski gradonacelnik Boris Miletic. On, naime, smatra da bi sjedište županije, što je isticao i u predizbornoj kampanji za lokalne izbore, trebala biti Pula, kao najveci istarski grad. O tom ce se Mileticevom premijernom prijedlogu zakonskih izmjena, otkako je prije gotovo dvije godine zasjeo u saborske klupe, raspravljati na iducoj sjednici Sabora koja pocinje u cetvrtak.

Miletic nam je kratko kazao tek da ustraje na svojoj predizbornoj ideji i da vjeruje da ce dobiti podršku kluba zastupnika IDS-a. Na upit nije li ipak rijec o trecerazrednom politickom pitanju koje u ovom trenutku, dok u državi, ali i Puli treba rješavati puno važnije probleme poput gospodarske krize, odgovorio je da je njegov prioritet standard gradana te da ne razumije naše pitanje.

Pitanje je, medutim, razumio njegov saborski i stranacki kolega Damir Kajin koji problem oko toga hoce li Pazin ili Pula biti sjedište županije smatra drugorazrednim. Kajin pritom istice da je Pula ionako neformalno središte županije pa, po njemu, nema smisla forsirati i formalnu promjenu. Na pitanje znaci li to da ce u Saboru glasati protiv Mileticevog prijedloga koji ionako nema puno šansi za prolazak, buduci da se HDZ oduvijek zalagao da Pazin postane i ostane sjedište Istarske županije, Kajin odgovara da o tome još nije donio sud.

Da u IDS-u postoje nesuglasice o tome gdje bi trebalo biti sjedište županije, govori i svojedobna reakcija pazinskog IDS-a, odnosno sadašnjeg gradonacelnika Renata Krulcica na Mileticev prijedlog. Naime, Krulcic je pocetkom sijecnja istaknuo da kao buduci gradonacelnik nece dopustiti promjenu županijskog sjedišta, kazavši: "Kolegi Mileticu želimo puno uspjeha, ali Pazin ne damo".


Podijeli: Facebook Twiter