Pula sjedište Ureda državne uprave za tri županije?

Ipak, za Pulu kao sjedište treba čekati odluku Sabora (N. LAZAREVIĆ)
Ipak, za Pulu kao sjedište treba čekati odluku Sabora (N. LAZAREVIĆ)

Promjene Zakona o sustavu državne uprave, o kojima je u petak u prvom čitanju raspravljao Hrvatski sabor, mogle bi Pulu prometnuti u važno državno upravno sjedište. Iako se u samom tekstu zakona ne navode gradovi u kojima će biti sjedišta ureda državne uprave za svih pet upravnih područja, na koliko će se podijeliti Hrvatska, od istarskih saborskih zastupnika može se čuti da postoji dogovor da sjedište IV. područja državne uprave bude u Puli te da njegov šef postane dosadašnji ravnatelj državnih službi u županiji. Predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji trenutno je Draženko Janjušević.

- Mogu potvrditi da je s ministrom uprave Arsenom Baukom dogovoreno da se Ured državne uprave IV ustroji u Puli. Ministar je to obećao, kaže nam neovisni zastupnik Damir Kajin. Dodaje da će njegov predstojnik biti dosadašnji ravnatelj istarskih županijskih službi te da nema sumnje da će se taj dogovor ostvariti.

 Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, SDP-ov Peđa Grbin oprezniji je u izjavi na tu temu.

- Službeno to ne mogu nikako potvrditi, jer će se sjedišta ureda potvrditi tek nakon usvajanja zakona u Saboru. Ali, Rijeka doista nema razloga za ljutnju ako sjedište bude u Puli. Osim toga, kako je objasnio zamjenik ministra Zoran Pičuljan, uz modernu tehnologiju nije ni bitno gdje je sjedište ureda, napominje Grbin.

IDS-ov zastupnik Valter Boljunčić naglašava da bi se, ipak, prije trebali dogovoriti o podjeli na regije, a tek potom o područjima i sjedištima državne uprave.

- Smatram da treba ići po redu te se prvo dogovoriti o definiranju regija, među kojima je i Istra, objašnjava Boljunčić i kaže: "Istra treba biti samostalna regija i treba imati na svom području određene urede državne uprave. Važno je naglasiti decentralizaciju, što iziskuje da se regije formiraju prve, s time da one budu gospodarski samodostatne i povijesno utemeljene".

 - U izmjenama Ustava 2001. odvojili smo državnu upravu od regionalne, odnosno od lokalne i područne samouprave. Tako da nema nikakve potrebe da do nove regionalizacije državna uprava prati regionalnu podjelu Hrvatske, razmišlja Peđa Grbin iz SDP-a. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter