Pula: Sjećanje na poginule u prometu


Članovi udruge Obitelji osoba stradalih u prometu uz prisutnost predstavnika policije i Hitne medicinske pomoći danas su na Gradskom groblju paljenjem svijeća kod Centralnog križa obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa.

- Ovaj dan povezuje sve žrtve u prometu. Ovim činom podsjećamo sve na žrtve u prometu i podsjećamo institucije da čine više kako bi se smanjio broj poginulih. Nažalost, u Hrvatskoj se još premalo govori o žrtvama u prometu kojih je čak 17 tisuća od samostalnosti, rekao je predsjednik udruge Nebojša Čelica

Kao udruga činim sve što možemo kako bi utjecali na smanjenje broja poginulih u prometu i činimo sve kako bi se pomoglo obiteljima osoba koje su stradale u prometu jer i dalje ne postoji sustavna psihološka pomoć za obitelji koje su u prometu izgubile svoje voljene. To se treba mijenjati, rekao je Čelica, dodajući također da smatra da su kazne za vozače koji oduzimaju život u prometu preblage.

Više od 90 posto takvih vozača dobije uvjetnu kaznu, rekao je Čelica, ne skrivajući suze kao i svi koji su danas došli odati počast poginulima. Dodao je da smatra da bi se prometna nesreća s poginulom osobom trebala tretirati kao svako drugo kazneno djelo. Od prošle godine sjećanje na sve poginule u prometu sastavni je dio strategije "Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama 2011-2020". (Napisala i snimila N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter