Pula: Sjećanje na Matu Balotu


Na pulskom Trgu sv. Tome, ispred Zavičajne knjižare Petit, nakladnička kuća Histria croatica C.A.S.H. iz Pule organizirala je kulturno-umjetnički program u povodu 114. godišnjice rođenja hrvatskoga i istarskog književnika Mate Balote.

O poznatom pjesniku, ekonomistu i intelektualcu govorio je jedan od najboljih poznavatelja njegova djela, novinar i publicist Mirko Urošević, kojega je Budimir Žižović, koji je vrlo ležerno i duhovito vodio kroz program, nazvao balotistom.

Urošević se prisjetio kada je kao mladi novinar počeo pisati o Susretima na dragom kamenu, koji su ugašeni 2000. godine te iz kojih su proizišla 22 zbornika.

- Mnogih ljudi koji su organizirali susrete posvećene Baloti nažalost više nema, nema više niti četiri Balotina sina, ali zato ima sedam njegovih unuka, od kojih je Saša Mirković večeras tu prisutan, kazao je Urošević.

On se osvrnuo na neke kuriozitete iz Balotina stvaralaštva, na njegovo bogato pjesništvo te na "Kozu". Naime, Baloti je majka donijela vijest da je ovca krepala, ali je u pjesmi ta ovca postala koza.

- "Koza" je postala poznata diljem svijeta, a nakon što ju je dr. Ivo Borovečki preveo na esperanto, s esperanta je prevedena na brojne druge jezike. Balota i dalje živi putem i zahvaljujući njegovim djelima. Iduće godine obilježit će se pedeset godina od njegove smrti. Balota je imao vrlo napredne i suvremene vizije. On je govorio o nužnosti povezivanja Istre s Kvarnerom i otocima brodskom linijom, a sada nam prestaje ploviti i "Bišovo", kazao je Urošević.

Recitatori, učenici OŠ Vladimira Nazora iz Krnice Patrik, Debora i Anđela kazivali su Balotine stihove, KUD "Mate Balota" iz Raklja upotpunio je večer pjesmom, plesom i svirkom, a program je priveden kraju nastupom Bruna Krajcara, koji je poznat i po tome što je uglazbio Balotine stihove.

Učenici OŠ Vladimira Nazora iz Krnice u Petitu su izložili svoje likovne radove na temu Mate Balote. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter