Pula širi mrežu djecjih vrtica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana ustanova Djecji vrtici Pula raspisala javni natjecaj za zapošljavanje sedam novih djelatnika na odredeno ili neodredeno vrijeme. S obzirom da kane zaposliti pet odgojitelja i dva pedagoga, zanimalo nas je nedostaje li ustanovi baš taj kadar, odnosno ima li u ovom trenutku dovoljan broj odgojitelja.

Ravnateljica ustanove Mariza Kovacevic kratko je odgovorila da je razlog novog zapošljavanja širenje mreže vrtica. Vecina radnih mjesta nudi se na odredeno vrijeme, najkasnije do 31. kolovoza 2011. godine, a tada ce se vidjeti hoce li taj kadar trebati ustanovi i nadalje. Kovacevic veli da se svake godine utvrduje plan mreže vrtica po upisima, odnosno broju upisane djece, pa se na taj nacin i utvrduje broj odgojno-obrazovnih djelatnika.

Zanimalo nas je jesu li istinite tvrdnje da novi vrtic koji ce se nalaziti u sklopu škole Veli Vrh zasad nema dovoljan broj upisane djece i hoce li se u sklopu te predškolske ustanove formirati pet grupa, kao što je bilo najavljeno.

- U novom vrticu na Velom Vrhu upisana su djeca u cetiri skupine na hrvatskom i jedna na talijanskom jeziku, i to prema normativima pedagoškog standarda. Dakle, bit ce pet skupina od kojih su cetiri dio PU Djecji vrtici Pula i jedna skupina u sklopu IP Rin Tin Tin, pojasnila je Kovacevic.

Na upit nadležnom gradskom procelniku Eriku Lukšicu hoce li se, zbog nepopunjavanja skupina, a konkretne informacije govore da ce nepopunjene skupine ostati upravo u novom vrticu na Velom Vrhu, ponoviti upisi, odgovorio je da nece.

- Ne samo na Velom Vrhu, vec svugdje gdje po normativima nije postignut maksimalan broj od 24 djece po skupini, mališani ce se upisivati tijekom godine. Upravo to omogucavaju nam fleksibilni upisi, koji pocinju s 1. rujnom. Što to znaci? Sva ona djeca koja tijekom nedavnih upisa nisu zadovoljila uvjete, recimo zato što nisu napunila godinu dana života da bi mogla biti primljena u jaslice, a napunit ce godinu dana do kraja ove ili pocetkom iduce godine, dosad su morala cekati proljece i iduce upisne rokove.

Sada to više nece morati, vec ce, kako budu ostvarivala uvjete, roditelji dolaziti u predškolske ustanove, dokazati ispunjavanje tog dotad nedostajuceg uvjeta i automatski biti upisivana upravo u te skupine koje nisu popunjene. Zato smo i odlucili zaposliti djelatnike cak i za takve skupine, jer ce se one popunjavati tijekom godine. Dakle, radi se o cuvanju mjesta za djecu za koju znamo da ce tijekom pedagoške godine udovoljiti uvjetima, ali uvijek prema listama koje su sacinjene na prethodnim upisima. Necemo ukidati skupine, osim ako baš ne bude niti jedno upisano dijete, što ne vjerujem da ce se dogoditi, rekao nam je procelnik Lukšic.


Podijeli: Facebook Twiter