Pula: Silovan 13-godišnjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaestogodišnji djecak, šticenik Doma za odgoj djece i mladeži u Puli romske narodnosti, u noci izmedu 29. i 30. rujna je silovan, a za gnjusan cin osumnjiceni su jedan njegov vršnjak iz Pule i 15-godišnjak iz Zagreba, takoder šticenici Doma.

Valter Opašic
iz PU istarske izvijestio je da je policija prijavu zaprimila proteklog cetvrtka u 14 sati te kriminalistickim istraživanjem nad maloljetnikom i djetetom utvrdila da su pocinili kaznena djela nasilnog spolnog odnošaja ili s njim izjednacenu spolnu radnju te nanošenje tjelesne ozljede.

Maloljetnik je nakon obrade prepracen uz kaznenu prijavu istražnom sucu Županijskog suda u Puli, dok ce protiv djecaka policija odvjetništvu nadležnom za mladež proslijediti posebno izvješce, kazao je Opašic ne želeci iznositi detalje dogadaja.

Neslužbeno se doznaje da je 15-godišnjaku istražni sudac nakon iskaza odredio zadržavanje iza rešetaka. Za kazneno djelo za koje su osumnjiceni kazneni zakon je propisao kaznu od najmanje tri godine zatvora.

Višesatno iživljavanje
Neslužbeno se doznaje da su 13-godišnjeg djecaka dvojica maloljetnika vrijedala i tukla i na drugi nacin ponižavala prije nego što su ga silovala.

Da stravicno višesatno iživljavanje nad djecakom ne bi bilo otkriveno, maloljetnici su žrtvi zacepili usta jastukom pa ih dežurni odgojitelj nije mogao cuti. Osim što su ga silovali, djecaku su tušem i iglom na ledima tetovirali natpis "Cigo". Stravicno iživljavanje nad djecakom otkriveno je tek ujutro kada su svi djelatnici došli na posao.

Ravnateljica užasnuta dogadajem

Od ravnateljice Doma Blaženke Butorac doznajemo da je suspendirala inace iskusnog odgajatelja koji je bio dežuran kobne noci, dok se ne rašcisti cijela situacija.



"Bila sam užasnuta nakon saznanja što se tijekom noci dogodilo u Domu. Nisam mogla vjerovati što se dogodilo jer to su naša djeca i neizmjerno ih volimo i oni vole nas.

U cetvrtak ujutro djecak se povjerio odgajateljici koja je došavši na posao primijetila da nešto s njim nije u redu. Odveli smo ga na pregled lijecniku i on je nakon svega premješten u drugi dom. U našem Domu se nalazi rizicna skupina djece, trenutno ih je ondje 26 iz cijele Hrvatske, no ništa nije upucivalo na to da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi.

Ti djecaci nisu pokazivali nikakav animozitet prema žrtvi, dapace bili su u dobrim odnosima. Da smo mogli nešto poduzeti sigurno bismo poduzeli", veli ravnateljica Burtorac još uvijek šokirana dogadajem.

Djeca u nevjerici

"Mi nismo dom strave. Djeca su zbunjena, izražavaju nepovjerenje i nevjericu i ocekujem da cemo nakon svega ovoga imati problema. Taj se dogadaj odrazio na svu djecu i cijeli kolektiv i sada nastojimo zajednicki rješavati nastalu situaciju. Proteklih godina imala sam puno razloga da se ponosim tom djecom i Domom jer smo zaista postigli veliki napredak u radu s njima.

Sve nas je rastužio i šokirao ovaj dogadaj, ali to se ocito dogada i to je nepredvidivo. Pokušali smo s djecom sve analizirati, razgovarali smo i s djecom iz sobe u susjedstvu one u kojoj se sve to dogadalo. Ali oni nisu ništa culi. Stariji pocinitelj je pritvoren, mladi je vracen u Dom i pod posebnim je nadzorom.

Cijela ta situacija djecu je zbunila, žale zbog sudbine djecaka kojemu se to dogodilo, ali i nad sudbinom ovih koji su mu to napravili. Sve je to vrlo delikatno tako da nam predstoji vrlo naporan rad", ispricala nam je ravnateljica Doma koja je o cijelom dogadaju osim policije izvijestila i nadležno Ministarstvo rada i socijalne skrbi. (Marica KOŠTA)

Istra dosad bez utvrdenih seksualnih skandala

Skandali vezani za seksualno zlostavljanje šticenika u djecjim domovima više su puta šokirali istarsku javnost, premda su se navodi kasnije pokazali neistinitima. Bilo je to 2008. kada se spominjalo navodno seksualno zlostavljanje šticenice u Caritasovoj Kuci milosrda u Majmajoli kod Vodnjana i 2005. u Centru za odgoj djece i omladine u Puli. Policijsko kriminalisticko istraživanje i ono inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi navode o seksualnom zlostavljanju nije utvrdilo, odnosno ustanovilo je da zlostavljanja nije bilo.

Mediji su prošlog mjeseca spominjali seksualno iskorištavanje sada bivše šticenice Doma za djecu i mladež iz Osijeka kada je ona navodno dobrovoljno pružala seksualne usluge starijem muškarcu, ali izvan doma. Najveci skandal za seksualno zlostavljanje djece otkriven je 2005. u Caritasovom domu u Brezovici, a zlostavljanje se dogadalo ranijih godina. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter