Pula: Šilipetar izlaže u Slovenskom kulturnom društvu

Vedran Šilipetar kraj svoje skulpture (M. ANGELINI)
Vedran Šilipetar kraj svoje skulpture (M. ANGELINI)

Izložba pulskog umjetnika Vedrana Šilipetra otvorena je sinoć u prostorijama Slovenskog kulturnog društva "Istra" iz Pule. Autor se predstavio s 11 linoreza, 12 crteža i skulpturom od bronce, istarskom kozom.

Crteži donose gitare, boškarine i ptice, u linorezima je također ponekad prisutan motiv koze, ali i drugi motivi i teme.

Većinom su to dosad neizlagani radovi, a autorove su crtačke vještine posebno naglašene u minijaturama, koje, kako je napisala Tina Širec Džodan u popratnom katalogu "gotovo kaligrafski vještim potezom teže k potpunoj redukciji izraza. Zoomorfni motiv egzotične ptice u ponosnom rasponu krila i tradicionalni motiv boškarina izvedeni su u svega par poteza crnom bojom na blago laviranoj podlozi. Sličnu maniru prati i motiv surfera, a težnju k čistoći izraza dodatno stupnjuje motiv gitare".

Što se tiče kiparskog opusa, koji ovaj umjetnik pažljivo njeguje, ovom je prilikom prisutna samo jedna monumentalna brončana skulptura koja dominira čitavim prostorom te "svojom trećom dimenzijom materijalizira simboliku svih tradicionalnih motiva izloženih u radovima na papiru", veli Širec Džodan koja ističe da je ta koza, izlivena u bronci, na granici između impresionističkog učinka i ekspresionističkog izražaja energičnog duha.

Vedran Šilipetar rođen je u Puli, a bavi se kiparstvom, slikarstvom, ilustracijom, grafikom i glazbom. Diplomirao je na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti 2007. Za svoj rad primio je nekoliko nagrada i priznanja. Suradnik je Glasa Istre u kojem crta i piše strip Elvis Brižni te gdje objavljuje osvrte i kritike likovnih događanja. Živi i radi u Puli. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter